Orasul Miercurea Ciuc – Harghita

miercurea ciuc obiective turistice judetul harghita orase orase turistice

 

Orasul Miercurea Ciuc

Orasul Miercurea Ciuc este resedinta judetului Harghita. Acesta este situat in partea estica a Transilvaniei, in mijlocul depresiunii Ciucurilor si este strajuit de Muntii Harghita si Muntii Ciucului.

Album foto Orasul Miercurea Ciuc – Harghita

Harta zonala Orasul Miercurea Ciuc – Harghita


Descriere Orasul Miercurea Ciuc – Harghita

Miercurea Ciuc are o clima racoroasa, orasul fiind recunoscut drept unul dintre polii frigului din tara. Pentru ca se afla intr-o zona intramontana inchisa, inversiunile termice sunt des intalnite aici, fiind insotite de ceata. In acele momente valorile termice din oras sunt mai scazute in comparatie cu culmile muntoase din jur. In Miercurea Ciuc se inregistreaza o temperatura medie de 5,8°C, iar in lunile de vara 16°C, in timp ce pe perioada iernii termometrul arata -5,9°C.

Prima atestare documentara a orasului a avut loc la 5 august 1558 printr-o scrisoare de privilegii trimisa de regina Izabella. Prin aceasta regina scutea locuitorii orasului de biruri in afara birurilor cuvenite Inaltei Porti otomane.

Constructia cetatii Mikó a inceput din data de 26 aprilie 1623 printr-un ordin dat de consilierul  principelui Gabriel Bethlen, Hidvégi Mikó Ferenc. Cetatea a fost refacuta in forma in care poate fi observata in prezent in perioada 1714-1716 sub instructiunile generalului Stephan Steinwille. Aceasta reconstructie este mentionata in inscriptia de piatra de deasupra portii de la intrarea cetatii.

Miercurea Ciuc a ajuns resedinta comitatului Ciuc in anul 1878. Treptat, orasul s-a dezvoltat, iar calea ferata a fost folosita pentru prima data la 5 aprilie 1897. Aceasta cale ferata a ajutat considerabil la dezvoltarea orasului. De asemenea, s-au realizat unitati industriale pentru procesele de prelucrare a lemnului. S-a dezvoltat industria usoara, alaturi de cea de constructii de masini.

Spitalul a fost inaltat in anul 1888, iar in 1898 s-au facut ultimile retusuri la cladirea primariei, urmand ca in 1911 sa fie refacuta cladirea liceului „Márton Áron”.

In anul 1910 orasul avea aproximativ 3.700, in 1930 crescand la 4.807 de locuitori. Miercurea Ciuc s-a pastrat dupa al II-lea Razboi Mondial in mijlocul regiunii, ajungand ca in anul 1968 sa fie resedinta judetului Harghita. Din acel moment a crescut industrializarea orasului structura  populatiei crescand treptat. Potrivit recensamantului din anul 1992, numarul locuitorilor era de 46.029.

Din planul orasului s-a pastrat doar partea orizontala, incluzand strada Petőfi. Cele mai multe cladiri de pe aceasta strada s-au construit spre sfarsitul secolului XIX, inceputul secolului XX.

Se gasesc aici cateva constructii reprezentative, precum Cetatea Mikó, Spitalul ORL, a carei cladire s-a ridicat initial pentru a gazdui sediul comandamentului trupelor de graniceri. O alta cladire importanta este Spitalul de Boli Contagioase. Cele doua cladiri s-au realizat spre sfarsitul anilor 1700. Primaria a fost ridicata in 1888, fiind initial sediul comitatului Ciuc.

Palatul Justitiei a fost ridicat in anul 1905, in timp ce liceul Márton Áron a fost folosit abia in 1911. Hotelul Harghita a fost construit in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, iar Banca Nationala a fost construita in perioada interbelica. Casa de cultura municipala s-a inaltat in 1963.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>