Orasul Oradea

orase orase turistice

 

Oradea

Orasul Oradea este cel mai mare municipiu al judetului Bihor, situandu-se in vestul Romaniei, pe Raul Crisul Repede, foarte aproape de granita cu Ungaria, de care o desparte o distanta de aproximativ 13 km. Orasului i-a fost atribuit in anul 2011 titlul de capitala verde a Romaniei, pentru cei aproximativ 25 metri patrati de spatiu verde pentru fiecare cetatean. Localizarea Oradei ii confera o pozitie central europeana privilegiata, intrucat se gaseste la o distanta aproximativ egala de capitalele regiunii: Bucuresti (651 km), Viena (518 km), Budapesta (248 km) si Praga (676 km).

Album foto Orasul Oradea

Harta zonala Orasul Oradea

Descriere Orasul Oradea

Oradea sau Orade, in graiul bihorean, sunt variantele de rostire pe romaneste a toponimului maghiar Várad, mai tarziu Nagyvárad (Oradea Mare) provenit prin derivare din cuvantul german vár (cetate, fortareata). Prima atestare documentara a localitatii dateaza inca din secolul XI, cand regele Ladislau I al Ungariei a infiintat o manastire pe aceste meleaguri, fapt pentru care faima regiunii a crescut. Aceasta se datoreaza si calugarului italian Rogerius, membru al consiliului episcopal al Oradei, care scrie o cronica a invaziei mongole din 1241, denumita Carmen miserabile. Cateva secole mai tarziu  pe la mijlocul seclului al XVI-lea este consemnata pentru prima oara si forma romaneasca a toponimului, de catre cronicarul Miron Costin, in Letopisetul Tarii Moldovei.

Treptat, de-a lungul timpului, Oradea a cunoscut o perioada de inflorire, atat ca oras, cat si ca sediu episcopal catolic, devenind, in perioada dintre cele doua razboaie mondiale, un puternic centru industrial si comercial. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, in perioada desfasurarii tratativelor dintre guvernul roman si cel maghiar, au avut loc numeroase activitati de tip terorist, chiar populatia de nationalitate evreiasca fiind supusa unor legiuiri rasiste injositoare. In ciuda manifestarilor de ordin politic, instaurarea stalinismului si apoi a comunismului, viata economica a Oradei a cunoscut o dezvoltare uniforma. Din 1990, in ceea ce priveste educatia, Oradea revine la vechea traditie universitara, astfel ia fiinta Universitatea Tehnica, in prezent Universitatea Oradea, cel mai mare centru universitar din zona de vest a tarii.

Municipiul Oradea este in prezent un important centru istoric si cultural, fiind primul centru al umanismului din Transilvania. Principalele institutii culturale ce se pot vizita in Oradea sunt Teatrul de Stat, considerat una din cele mai insemnate edificii de patrimoniu din oras, Filarmonica de Stat, in dezvoltarea careia au contribuit mari muzicieni, precum Johann Michael Haydn, Karl Ditters von Dittersdorf si Wenzel Pichl. Muzeul Tarii Crisurilor este un alt obiectiv turistic cultural important din Oradea, inaugurat in 1896, unde se regasesc expozitii cu obiecte de arheologie, istorie si etnografie ale Bihorului. In prezent muzeul se afla in curs de mutare in Palatul fostei Garnizoane de la Oradea. Muzeul Memorial Iosif Vulcan este un alt cunoscut muzeu, dedicat carturarului bihorean Iosif Vulcan si infiintat cu prilejul serbarii unui secol de la aparitia revistei Familia in Oradea. O emblema a orasului este si Cetatea Oradea, ce are o forma pentagonala, dotata cu vaste retele subterane, alcatuita din cinci bastioane: Bastionul Aurit, Bethlen, Ciunt, Craisorul si Rosu. Alte locuri din Oradea ce pot reprezenta interes pentru turistii sositi aici sunt Biserica Ortodoxa cu Luna, ce dispune de un mecanism in turla bisericii care arata cu exactitate fazele lunii, Palatul Rimanóczy Senior, ridicat dupa o arhitectura de inspiratie gotic-venetiana, despre care se spune ca ar reproduce palatul venetian Ca d’Oro.

Imprejurimile Oradei sunt si ele bogate in atractii turistice. Foarte aproape de oras se gasesc Statiunea Baile Felix (8 km) si Baile 1 Mai (4 km). Baile Felix este cea mai mare statiune cu functionare permanenta din Romania, recomandata pentru tratamentele sau curele cu ape din bai, ce contin o cantitate ridicata de saruri minerale. Baile Felix ofera 7000 de locuri de cazare, bazine de inot, stranduri in aer liber sau acoperite. Pot fi vizitate Rezervatiile de nuferi din Baile Felix si Baile 1 Mai, care ocrotesc specii naturale de nuferi, cu caracteristici unice, cum ar fi Nymphaea Lotus Thermalis (relicva a erei tertiare) sau melcul Melanopsis Parreyssi (supravietuitor al ultimei ere glaciare). Alte atractii naturale sunt reprezentate si de Fenomenul Carstic de pe Dealul Somleului sau Avenul de la Betfia, supranumit Hudra Bradii, cu o adancime de 86 de metri si cadere pe verticala, de 54 metri. La distante nu foarte mari de Oradea pot fi vizitate si alte atractii naturale renumite din aceasta zona: Pestera Ursilor, Pestera Scarisoara sau Cetatile Ponorului.

Anual, la Oradea au loc diverse serbari ale orasului, dintre care merita amintite: Toamna Oradeana, ce are loc in fiecare an intre jumatatea lunii septembrie si mijlocul lui octombrie sau Zilele Orasului, un festival de divertisment si cultura. Pe parcursul acestei perioade au loc manifestari culturale, artistice, sportive si de divertisment in locatiile: Cetatea Oradei, Parcul Nicolae Balcescu, Piata Unirii, Teatrul de Stat, Arena Antonio Alexe, Casa de Cultura a Sindicatelor sau Galeria de Arte Vizuale. Un alt festival cunoscut este reprezentat de Serbarile Cetatii, ce au loc in fiecare vara, incepand cu anul 2000. Sunt organizate concerte de muzica clasica, populara, ecumenica si medievala, spectacole de teatru medieval, expozitii de arta plastica, concursuri sportive medievale si concerte de muzica usoara.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>