Orasul Piatra Neamt

obiective turistice judetul neamt orase

 

Orasul Piatra Neamt

Resedinta a judetului Neamt, Orasul Piatra Neamt se numara printre cele mai cunoscute asezari urbane ale acestei regiuni din partea nord estica a tarii. Situat la iesirea Raului Bistrita din munti, la poalele Culmii Pietricica, Cozla, Cernegura, Carloman si Batca Doamnei, orasul se bucura de un potential turistic bogat, atat in ceea ce priveste atraciile naturale, cat si in ceea ce priveste turismul cultural.

Album foto Orasul Piatra Neamt

Harta zonala Orasul Piatra Neamt

Descriere Orasul Piatra Neamt

Traversat de drumul national DN15, orasul este legat atat de Bacau si Falticeni, cat si cu orase de la vest de Carpati, precum Toplita, Targu Mures sau Turda. Descoperirile cercetatorilor atesta primele semne ale locuirii umane a acestei zone ca datand din perioada preistoriei, cele mai vechi dovezi arheologice ce sustin acest lucru gasindu-se in punctul numit Poiana Ciresului, localizat la gura de varsare a paraiasului Batca Doamnei in Bistrita. Au fost descoperite de asemenea aici si numeroase obiecte ce apartin culturii Cucuteni, una dintre cele mai vechi civilizatii europene sau epocii bronzului. Acestea pot fi admirate in expozitiile Muzeului de Arta Eneolitica Cucuteni. In zona Lacului Batca Doamnei, a Muntelui Cozla si a Localitatii Darmanesti, au fost facute de asemenea numeroase descoperiri ce fac referire la civilizatia geto dacica ce a trait aici. De altfel, pe o colina localizata in partea sud estica a orasului, se gasesc si ruinele Cetatii Batca Doamnei, identificata ipotetic cu Cetatea Dacica Petrodava despre care vorbea geograful Ptolomeu.

Primele mentiuni documentare ce fac referire la asezarea de aici sunt datate din anii 1387 – 1392, fiind regasite in Cronica Ruseasca, orasul regasindu-se pe lista oraselor valahe de la acea vreme sub numele de Kamena, prin traducere Piatra. In timp, asezarea si-a dobandit importanta cuvenita, devenind, pe rand, targ voievodal si mai apoi centru de productie in perioada revolutiei industriale. Modernizarea asezarii, creionarea aspectului urbanistic, amenajarea strazilor, a bulevardelor si introducerea iluminatului public au fost desfasurate spre sfarsitul secolului al XIX-lea. Desi a avut destul de mult de suferit in perioada celor doua razboaie mondiale si dupa caderea comunismului, ce a adus cu sine falimentarea numeroaselor activitati industriale, orasul a inceput sa isi revina treptat. Dupa anul 2000 au fost realizate aici numeroase investitii care au ajutat la reabilitarea asezarii si transfomarea sa in oras turistic, iar incepand cu anul 2009, orasul a fost declarat statiune de interes national.

Piatra Neamt se bucura in prezent de numeroase obiective turistice, foarte diverse. Din sfera muzeelor, pot fi vizitate aici Muzeul de Istorie si Arheologie, Muzeul de Arta Eneolitica Cucuteni, Muzeul de Arta, Muzeul de Etnografie, Muzeul de Stiinte Naturale sau Muzeul Memorial Calistrat Hogas. Piatra Neamt se bucura de asemenea de prezenta unor monumente importante din punct de vedere istoric si arhitectural, precum complexul Curtea Domneasca, ce cuprinde de asemenea si Biserica Sfantul Ioan si Turnul Clopotnita, ansamblu ctitorit inca din perioada anilor 1468 – 1475, de catre domnitorul Stefan cel Mare. Tot aici se mai gasesc Biserica Precista, Biserica Sfintii Petru si Pavel, Biserica Schitului Draga, Bisericile de lemn din cartierele Valeni si Vanatori. In jurul orasului se gasesc si cateva zone naturale protejate de lege, precum Parcul CozlaPiatra Pinului si Piatra Soimuluiui sau Culmea Pietricica, unde se pot admira o flora incantatoare si peisaje naturale de exceptie. In sezonul rece, imprejurimile orasului pot reprezenta o destinatie de vacanta ideala, datorita partiilor existente aici, domeniul schiabil de la Cozla fiind dotat cu telescaun si telegondola.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>