Orasul Satu Mare

orase

 

Satu Mare

Satu Mare este resedinta si cel mai mare oras al judetului Satu Mare. Avea o populatie de 115.142 locuitori in 2002. Descoperirile arheologice din Tara Oasului, Ardud, Medies, Homorod, Lazuri etc. au scos la lumina o multime de dovezi privind asezarile din epoca pietrei si a bronzului; exista, de asemenea, dovezi privind continuitatea locuirii acestor tinuturi de catre comunitatile geto-dacice dupa cucerirea romana. Mai tarziu, aceste teritorii constituiau o parte a voievodatului condus de Menumorut, una dintre cetatile de aparare din secolul al X-lea fiind la Satu Mare (Castrum Zotmar), dupa cum mentioneaza cronica lui Anonymus. In jurul vetrei orasului – Villa Zotmar – locuita de bastinasi, s-au asezat colonisti teutoni adusi la 1006 de regina Ghizela, iar mai apoi, colonisti germani stabiliti dincolo de Somes, in orasul Mintiu.

Album foto Orasul Satu Mare

Harta zonala Orasul Satu Mare

Descriere Orasul Satu Mare

Dupa 1543, cand cetatea intra in posesia familiei Báthory, se fac schimbari ale albiei Somesului, pentru a apara cetatea in partea sa sudica, astfel incat fortificatia ramane asezata intr-o insula legata de principalele drumuri prin trei poduri peste Somes. La 1562 cetatea este asediata de armatele otomane conduse de pasa Ibrahim din Buda si de pasa Maleoci din Timisoara. Apoi cetatea a fost asediata de trupele habsburgice, iar armatele transilvanene, parasind-o, o incendiaza. Din insarcinarea generalului austriac Lazarus von Schwendi incepe reconstruirea cetatii conform planurilor arhitectului italian Ottavio Baldigara dupa sistemul fortificatiilor italiene in forma de pentagon cu cinci bastioane. Desi in evul mediu, Mintiul si Satmarul erau doua orase distincte, despartite de Somes, la 29 decembrie 1712 cele doua orase au fost unite din punct de vedere administrativ. Acest lucru iese in evidenta indeosebi prin numele maghiar al orasului, anume Szatmárnémeti, literalmente «Satu-Mare-Mintiu». Actul imperial care a consfintit unirea a fost diploma emisa de Carol al VI-lea la 2 ianuarie 1721, orasului Satmar-Mintiu conferindu-i-se totodata si statutul de oras liber regal.
Datorita privilegiilor economice si comerciale primite incepand cu secolul al XIII-lea, Satmarul a devenit un insemnat centru al breslelor mestesugaresti. Secolul al XVIII-lea marcheaza debutul unui intens proces de urbanizare a orasului, din aceasta perioada datand cateva edificii reprezentative: primaria veche, hanul, o cazarma, biserica greco-catolica, biserica reformata etc. In anul 1823 se infiinteaza Comisia de sistematizare a orasului, care controleaza si dirijeaza intreaga activitate edilitara. In 1844 se intensifica lucrarile de pavare a orasului incepute in 1805. Apar si primele intreprinderi industriale: Moara cu aburi, Fabrica de caramida, Fabrica Neuschloss de prelucrare a lemnului, fabrica de cherestea, Fabrica Princz, Fabrica Unio. Fiind la intersectia drumurilor comerciale, Satu Mare devine un important nod feroviar. In 1871 se construieste linia ferata Satu Mare – Carei, in 1872 linia Satu Mare – Sighetu Marmatiei, in 1894 linia Satu Mare – Baia Mare, iar dupa 1900 liniile ferate care legau orasul Satu Mare de diverse localitati ale judetului: Ardud (1900), Bixad (1906). La finele primului razboi mondial, ca urmare a conditiilor create de infaptuirea Unirii de la 1 decembrie 1918, orasul Satu Mare, ca de altfel toate orasele transilvanene, cunoaste o dezvoltare evidenta in toate domeniile vietii economice si social – culturale. Marile intreprinderi din oras, Fabrica de vagoane Unio, Fabrica Princz, Intreprinderea textila Ardeleana, Rafinaria de petrol Freund, Fabrica de caramizi, Fabrica de mobila, prospera in aceasta perioada, iar municipalitatea realizeaza importante investitii in cai de comunicatie, scoli, spitale, constructii publice, uzine comunale. Tot in acea perioada, mai bine spus pe 15 iulie 1919 se infiinteaza Liceul Mihai Eminescu, prima institutie de invatamant secundar cu predare in limba romana din oras. Sistemul bancar si comertul se dezvolta in paralel, astfel ca in 1929 se infiinteaza Camera de Comert si Industrie si Bursa de marfuri, care au ca membri 25 de societati comerciale anonime si 75 de firme industriale si de productie, iar in 1930 existau deja 33 de banci. In perioada interbelica municipiul Satu Mare a fost resedinta judetului Satu Mare (interbelic).
Ascensiunea fascismului in Europa si izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial au produs dramatice modificari ale climatului social, politic si economic al orasului. Vara anului 1940 avea sa devina una din cele mai tragice pagini din istoria poporului roman: nord – vestul Transilvaniei este rapit prin Dictatul de la Viena, Stalin anexeaza in urma Pactului Ribbentrop-Molotov nordul Bucovinei, Basarabia si tinutul Herta, iar Bulgaria obtine Cadrilaterul. Din toate aceste teritorii, in urma razboiului a fost recuperata doar Transilvania, eliberata de Armata Romana in toamna anului 1944. Totodata, politica dusa de guvernul fascist maghiar a dus la uciderea a 18.000 de evrei din zona municipiului in timpul administratiei pe care a exercitat-o timp de patru ani. Dupa Conferinta de la Yalta din 1945, in Romania – ca si in alte tari ale Europei Centrale, abandonate sferei de influenta sovietice de catre Puterile Aliate – a fost instaurat comunismul. Prabusirea comunismului a survenit in decembrie 1989, in urma unei revolutii anticomuniste care a adus in strada o mare parte a populatiei marilor orase si care a facut peste 1.200 de victime. Municipiul Satu Mare se afla in judetul Satu Mare, in nord-vestul Romaniei, pe raul Somes, la 13 km de granita cu Ungaria si 27 km de granita cu Ucraina. In ceea ce priveste viata culturala, judetul Satu Mare are o traditie bogata si o retea de institutii de cultura constand in teatre, o filarmonica, 60 de biblioteci publice (la nivel de judet) cu un fond de carte de peste 1.000.000 exemplare, 2 cinematografe, patru case de cultura multi-functionale, 17 muzee (inclusiv unul dedicat pastrarii traditiilor populatiei de origine germana), doua galerii de arta si un centru de promovare a creatiei. Sistemul educational al orasului este bine dezvoltat in judet, existand 274 de scoli si licee.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. csaba gg
    2011-08-15
    22:15:39

    Fratilor, uitati-va pe harta: Satu Mare nu apartine de Maramures!

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>