Orasul Sibiu

obiective turistice judetul sibiu orase orase turistice sibiu

 

Situat in partea de sud a Podisului Transilvaniei, Sibiu este unul dintre cele mai frumoase si vizitate orase din Romania. Fosta capitala culturala europeana a anului 2007 acesta este unul dintre orasele care beneficiaza de cele mai multe investitii straine si gazduieste cea mai mare comunitate germana de pe teritoriul Romaniei.

Album foto Orasul Sibiu

Harta zonala Orasul Sibiu – Transilvania

Descriere Orasul Sibiu

Primii locuitori ai Sibiului au fost romanii insa cea mai importanta mentiune atestata documentar despre asezaminte apare in anul 1191 prin confirmarea existentei germanilor de catre Papa Celestin al III-lea. Organizarea sasilor in scaune a facut ca Sibiul sa fie in 1335 prima provincie saseasca. Perioada medievala a Sibiului a fost una in care dezvoltarea economica a explodat prin activitatile breselelor de muncitori formanduse 19 bresle cu 25 de meserii. Sfarsitul secolului al XVII-lea aduce in viata sibienilor conflicte militare dezastruoase ce vor destabiliza economia si clasa sociala. In urma acestora Imperiul Habsurgic declara Transilvania ca fiind principat insa dupa trecerea colonistilor landleri, romanii reusesc sa isi castige drepturile cetatenesti si la confesiune cu ajutorul Dietei Transilvanene. Dezvoltarea urbanistica a orasului intalneste dificultati o data cu Primul Razboi Mondial, in anul 1919 numele de “Sibiu” devenind oficial iar germanii deportati in URSS. Anii comunismului nu au influentat localitatea desi Sibiul a fost cronologic al doilea oras ce s-a ridicat impotriva dictaturii.

Cei ce viziteaza Sibiul vor avea parte de o calatorie plina de cultura, bun gust dar mai ales istorie. Aici a fost infiintat primul muzeu al Romaniei, Brukenthal. Baronul Samuel von Brukenthal a initiat aparitia muzeului prin expunerea propriilor sale colectii de carti, monede si stampe intre anii 1759-1774, insa pe parcursul anilor Palatul Brukenthal a devenit un adevarat  Muzeu de Arta cuprinzand si colectii de picturi europene, arta decorativa sau romaneasca. Biblioteca Brukenthal gazduieste aproape 300000 de piese ce constau in manuscrise, carti, incunabule sau reviste de specialitate. Muzeul Brukenthal organizeaza anual in cele 13 camere ale sale expozitii temporare de arta contemporana insa in Muzeul de Istorie Casa Altemberger, monument de arhitectura gotica,veti putea vizualiza expozitia permanenta bazata pe colectii de arme si armuri sau elemente transilvanene din perioadele timpurii ca paleolitic, neolitic, Epoca Bronzului sau Evul Mediu. Alte muzee ce apartin de Palatul Brukenthal sunt Muzeul de Istorie Naturala (unde sunt expuse un milion de piese geologice, paleontologice, botanice si zoologice), Muzeul de Istorie al Farmaciei format din trei incaperi ce detin colectii de instrumente medicale, truse chirurgicale, microscoape si ilustratii vechi dar si o colectie homeopatica de 2900 piese reprezentative pentru activitatea farmaceutica a Romaniei. Muzeul de Vanatoare August von Spiess reorganizat in 1981 si ridicat in cinstea Maestrului de Vanatoare a Casei Regale cuprinde aproximativ 1600 de piese cele mai importanta colectii fiind August von Spiess, Emil Witting si Colectia Societatii Ardelene de Stiinte Naturale din Sibiu. Expozitiile cuprind arme de vanatroare dar si medalii si trofee din diferite parti ale lumii ca de exemplu Africa.

Centrul istoric actual mentionat si anul 1441 al Sibiului este Piata Mare. Toate cladirile din acesta au fost declarate monumente istorice. Piata ce odinioara fusese pavata cu argint are in centrul sau statuia lui Gheoghe Lazar si o fantana amenajata cu grilaje de fier. Cei ce ajung la Piata Mare vor fii cuceriti de arhitectura Casei Generalilor, Haller, Lutsch, Bisericii Catolice, cladirea Primariei si a Casei Weidner. Piata Mica este o alta zona a centrului impartita in doua. Cladirile acesteia dateaza din secolele XIVsi XVI avand arcade semicirculare si lucarne lenticulare supranumite “ochii Sibiului“. Cladirile declarate monumete istorice ale Pietei Mici sunt Pasajul Aurarilor, Muzeul Farmaciei, Sala Fresca, Biserica Catolica si Casele Luxemburg si Hermes. Piata Huet este zona cladirilor ce au fost ridicate o data cu prima jumatate a secolului al XIV-lea. Vestigiile de cultura sunt construite in jurul Catedralei Evanghelice, dintre cele mai importante amintim de Turnul Scarilor, Studioul Astra Film, Casa Parohiala si Liceul Brukenthal.

Turnurile de aparare la Cetatii Sibiului se pot vedea si acum. Cel mai cunoscut dintre acestea este Turnul Sfatului, cladire ce a aparat Primaria existenta inca din anul 1324. Turnul de sapte niveluri a devenit in urma reconstructiilor accesibil prin intermediul unei scari in forma de spirala si a usilor de mici dimensiuni. In turn veti putea vizualiza mecanismul ceasului si admira privelistea Centrului Vechi. Alte opt turnuri ce dau alura unei cetati si acum Sibiului sunt Turnul Scarilor (cea mai veche cladire din Sibiu), Turnul Archebuzierilor (construit din piatra, utilizat de catre arcasi), Turnul Olarilor, Turnul Dulgherilor, Turnul de Poarta (lipit de Casa Altemberger), Turnul Gros (ctitotit de Marcus Pempfflinger, important pentru apararea cetatii), Turnul Pielarilor si Turnul Pulberariei. Zidurile cetatii precum si Pasajul Scarilor considerat cel mai romanitc loc al Sibiului sunt alte atractii turistice importante si care merita vazute. Nu uitati de Bastionul Haller si Soldisch constuite odinioara pentru o mai buna aparare a cetatii.

Cei ce isi doresc sa se plimbe in parcurile Sibiului vor avea placuta surpiza de a gasi unul dintre cele mai vechi parcuri amenajate in Romania si anume Parcu de Sub Arini. Acesta are in prezent 22 de hectare unde veti putea admira numeroase specii lemnoase exotice si autohtone. Aici veti vedea cum arata in realitate un ginkgo-biloba,un roscov de Canada sau diferite specii de artar. Infiintat in 1856 istoria parcului se creioneaza prin monumentul lui Mihai Eminescu, fantana artezia,  pavilionul cu muzica si terenurile de joaca pentru copii, toate acestea amenajate in 1979. In inima orasului Parcul Astra gaduieste noua busturi sculptate in cinstea celor mai importante personalitati romanesti, membrii ai Asociatiei Astra. In parc se afla Policlinica de copii, Palatul Asociatiunii si Muzeul de Etnografie si Pictura Romaneasta Astra. De altfel una dintre cele mai importanate biblioteci ale Sibiului o veti gasi in partea de nord a parcului, Biblioteca Astra. Toate aceste cladiri dateaza din sec XX, stilul predominant fiind Art Deco. Parcul Natural Dumbrava Sibiului traversat de catre paraul Trinkbach are 960 hectare si este situat la 4 km de centrul Sibiului. Aici aveti posibilitatea de a va plimba cu barca si de a vedea un exemplar de stejar in varsta de 600 ani situat la intrarea Gradinii Zoologice. Padurea Dumbrava adaposteste caprioare, veverite, arici, soparle si chiar ursi. La limita padurii se afla Monumentul eroilor cazuti in cele doua razboaie mondiale dar si Cimitirul Municipal care dateaza din 1907. Gradina Zoologica din Padurea Dumbrava a fost infiintata in anul 1929 si are o suprafata de 15 hectare. Aceasta adaposteste 187 animale si 47 specii de pasari. Maimute, ursi, lame, mistreti, lei, jaguari, crocodili, serpi, pitoni, pauni, porumbei dar si iaci, lupi, ponei sau camile se gasesc in spatiile nou amenajate.

O mare valoare culturala a Sibiului este reprezentata de Bisericile Istorice ale acestuia. Catedrala Ortodoxa construita la dorinta mitropolitului Andrei Saguna in 1857 pe locul unei foste biserici grecesti este formata din doua turnuri masive cu influenta bizantina. Pictura bisericii si iconustasul au fost facute de catre un louitor al Sibiului, Octavian Smigelschi insa in decursul vremii aceasta a fost refacuta de catre artistii Iosif Keber si Anastasie Demian. Biserica Evanghelica este considerata una dintre cele mai masive cladiri ale Sibiului. De-a lungul timpului aceasta a fost loc de imormantare pentru primari, comiti sau alte personalitati sibiene. Vechimea acesteia dateaza din secolul XIV iar in anul 1803 trupul neinsufletit a Baronului Brukenthal a fost in cripta bisericii. Forma bisericii este de potir cu tapla iar in incinta acesteia veti putea admira vase de cult si alte piese de valoare. Suprafata bisericii este acoperita cu plachete in relief deinfluenta bizantina insa aceasta este decorata si cu inscriptii gotice. Biserica Catolica atrage prin elemantele sale interioare valoroase ca fresca Mariei cu pruncul, altarele cu aceeasi vechime ca a constructiei (1726 – 1733), confesionarele cu influenta baroca si vitraliile executate acum 100 ani. Biserica gotica Franciscana aparut in secolul al XV-lea adaposteste cenotaful baronesei Adriana Andlern, monumentul funerar al generalului conte Damian Hugo si Madona cu pruncul, sculptura gotica in lemn. Biserica Ursuline este ridicata pe locul uneia dominicane urmand a fii predata maicilor ursuline o data cu anul 1728. Aceasta este carcterizata de elementele gotice observate pe geamurile si staplii de protectie. Altarul gazduieste o pictura in ulei a coroanei Maicii Domnului, o pictura reprezentativa pentru Sf. Ursula si tabloul Sf. Emeric. Importanta bisericii este data insa de inscriptia aflata deasupra arculuide trimuf ce aminteste de Maria Tereza. Biserica din Groapa ridicata in anul 1788 – 1789 este de marime mica si are un singur turn in trei nivele. Balustrada bisericii este pictata cu chipurile celor trei ctitori: Hagi Constantin Popp, Stana Petru Luca si Pauna Constantin Popp. Biserica dintre Brazi este cel mai vechi edificiu de cult din Sibiu avand hramul Sf. Petru si Pavel. Fondat intre anii 1778 – 1788 fatada si interiorul au elemente baroce si o cupola pe tambur ovala. Alte biserici pe care le puteti vizita sunt Biserica Reformata (1783 – 1786, stil baroc), Biserica Johanis (inceputul sec.XX, stil neogotic), Biserica Sf. Elizabeta (1767 – 1771, altar central tip castel, fatada in stil baroc) si Biserica Sf. Luca (1791 fosta biserica de cartier a maierenilor, stil romantic, construita din caramida si pictata partial). Capela Crucii construita in 1241 atrage turistii prin crucifixul sculptat in anul 1417 de catre austriacul Petrus Lantregen. Sculptat dintr-un singur bloc de piatra, monumentul este o reprezentare a lui Iisus pe cruce intre Maria si Ioan. Sinagoga Sibiului construita in 1898 este o cladire dreptunghiulara si are o fatada cu influenmte neogotice insa in interiorul sau se pot vedea cu usurinta elementele neoromantice, neorenascentiste si chivotul plasat in forma de absida semicirculara. Cladirea are o importanta valoare monumentala si este imprejmuita de un gard din fier forjat.

Turistii ce vor ajunge in Sibiu se pot bucura de tramvaiul turistic si de nenumarate restaurante baruri sau centre de relaxare. In incinta parcurilor sunt amenajate terenuri pentru baschet, tenis de camp sau tenis de masa. Celor ce isi doresc sa inoate recomandam Complexul Baia Neptun (situat in centrul Sibiului, atrage prin saunele romano-irlandeze, bazine de alternanta si alte servicii ca cele de coafor, frizerie) sau Complexul Nautic Olimpia. Nu uitati sa vizitati si imprejurimile: Satiunea Paltinis, Ocna Sibiului si marginimea Sibiului unde veti putea admira portul popular, traditiile si obiceiurile zonei dar si Muzeul Sibiel (cea mai mare colectie de icoane pe sticla din Europa) sau Muzeul Satesc Rasinari.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>