Orasul Slatina

obiective turistice judetul olt orase

 

Orasul Slatina

Orasul Slatina este situat in partea de sud a  tarii, in zona in care dealurile domoale ale Podisului Getic iau contact cu Campia Romana. Aici, pe malul stang al Oltului, dainuie resedinta judetului Olt, asezare urbana ce poarta in spate o istorie de aproximativ 650 de ani.

Album foto Orasul Slatina

Harta zonala Orasul Slatina

Descriere Orasul Slatina

Intrucat factorii mediului inconjurator din aceasta zona au fost mereu favorabili in ceea ce priveste dezvoltarea unei asezari umane, cercetatorii arheologici au avut ocazia de a descoperi aici importante dovezi care atesta existenta unor culturi datate inca din vremea epocii paleolitice, desfasurata cu 1.000.000 de ani in urma. Primele asezari stabile au fost semnalate in perioada epocii neolitice.

In ceea ce priveste denumirea acestui oras, exista mai multe ipoteze posibile care incearca sa explice originea sa. Una dintre ele sustine ca denumirea orasului ar proveni din vechea limba latina, Slatina purtand numele unei foste colonii instalata aici pe vremea romanilor. O alta ipoteza sugereaza faptul ca numele orasului ar fi de origine slavona, ce a luat nastere prin alipirea cuvintelor “slam” si “tina”, traduse prin sintagma “pamant sarat” sau “apa sarata”, ceea ce ne duce cu gandul la apele Oltului. Aceasta ipoteza este sustinuta si de istoricul A.D. Xenopol, care, prin documentele istorice redactate, atesta in zona existenta populatiei migratoare a slavilor, in jurul anillor 500-600.

Asezarea ce luase initial nastere de-a lungul vaii Raului Sopot, s-a extins in perioada epocii medieval peste dealurile vecine, spre valea Raului Olt. Desi dovezile arheologice sunt numeroase si sunt datate din timpuri stravechi, prima atestare documentara ce face referire la Slatina dateaza din anul 1368, de pe vremea domnitorului Vladisav I Vlaicu. La acea vreme, Slatina avea statutul de punct vamal intern, pe unde erau trecute marfurile peste Olt. Importanta comerciala a acestei zone este atestata si de monedele descoperite, datate, conform specialistilor, din perioada secolelor XI – XIII.

In epoca moderna, Slatina a cunoscut cea mai infloritoare perioada a sa, la inceputul secolului XX, asezarea fiind recunoscuta ca un mic targ de provincie. De pe acea vreme mai sunt inca pastrate cateva cladiri reprezentative ale orasului, precum: Catedrala Ortodoxa, Scoala de Fete, Cofetaria Minerva, Grand Hotel Regal si multe alte cladiri istorice incluse in zilele noastre in patrimoniul cultural UNESCO. O noua fata a orasului a fost adoptata in timpul regimului comunist, perioada in care au fost ridicate aici numeroase cladiri cu aspect muncitoresc, blocuri turn sau fabrici.

In zilele noastre, Slatina dispune de obiective turistice numeroase si diverse, ce pot fi vizitate. Printre cele mai importante atractii se numara Muzeul Judetean Olt, infiintat in anul 1951, unde sunt ilustrate publicului larg aspecte caracteristice in ceea ce priveste istoria, respectiv arta populara a zonei. De asemenea, o constructie incantatoare a orasului este Catedrala Ortodoxa, ce poarta hramul Sfantului Gheorghe, ridicata in anul 1782 de catre unul dintre mai marii negustori ai localitatii, Ionascu Cupetul si pictata de unul dintre cei mai recunoscuti pictori romani: Gheoghe Tattarescu. In zona orasului Slatina se gaseste si Padurea Strehareti, declarata parc natural, unde se afla Schitul Strehareti, ridicat intre anii 1664-1668 si Manastirea Clocociov, unul dintre cele mai cunoscute lacasuri de cult ale zonei, despre care se spune ca ar fi ctitoria lui Mihai Viteazul.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>