Orasul Slobozia

obiective turistice judetul ialomita orase

 

Orasul Slobozia

Amplasat pe locul fostei cetati romane Netindava, Orasul Slobozia este in prezent cel mai mare municipiu al judetului Ialomita, fiind si resedinta de judet. Slobozia este localizata chiar in inima Campiei Baraganului, la o distanta de 130 de km de Bucuresti, respectiv 150 km de Constanta, orasul fiind traversat de cursul Raului Ialomita.

Album foto Orasul Slobozia

Harta zonala Orasul Slobozia

Descriere Orasul Slobozia

Cercetarile arheologice au atestat existenta unei asezari in aceasta zona a Munteniei inca din epoca neolitica, insa localitatea de aici incepe sa devina foarte cunoscuta in special in perioada feudala. Pe atunci, in acest spatiu de pe malurile Ialomitei, se intersectau unele dintre cele mai importante rute comerciale ce legau Occidentul de Orient.

Primul document oficial care atesta existenta Satului Vaideei, in prezent Slobozia, este datat din anul 1614, constand intr-un hrisov emis de domnitorul Radu Mihnea. Numele actual al asezarii este de origine slavona, „slobozia” desemnand o localitate noua, scutita de plata darilor. Denumirea a fost cel mai probabil inspirata de faptul ca oamenii de aici erau scutiti de plata taxelor ogligatoriu de achitat la acea vreme, tocmai pentru a-i incuraja sa se instaleze aici, zona fiind pe atunci destul de evitata din cauza numeroaselor atacuri ale tatarilor si turcilor.

Aspectul urban al Sloboziei a inceput sa fie remarcat in a doua jumatate a secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, asezarea cunoscand o importanta ascensiune economica. In anul 1909, a fost ridicat aici un pod peste Ialomita, iar in anul 1912, in Castelul Peles din Sinaia, era promulgata de catre Regele Carol I legea prin care Slobozia era declarata localitate urbana.

In zilele noastre, printre cele mai reprezentative locuri si obiective ce merita vazute in Slobozia se numara Muzeul Judetean Ialomita, renumit pentru patrimoniul arheologic pe care il detine sau Muzeul National al Agriculturii, singurul de acest fel din tara, amplasat intr-unul dintre cele mai frumoase parcuri ale zonei. In acest parc se gaseste si Biserica de lemn Poiana, ce dateaza din anul 1737 si este declarata monument istoric, impresionand prin arhitectura sa. In Parcul Tineretului se gaseste si Monumentul Eroilor din Slobozia, inaugurat in anul 1928, ce ii cinsteste pe eroii care si-au dat viata in slujba patriei in timpul Primului Razboi Mondial. Un alt obiectiv reprezentativ al orasului este si Catedrala Episcopala Slobozia, o constructie impunatoare, ce atrage atentia prin proportiile sale. Masurand 37 metri inaltime, si desfasurandu-se pe o suprafata totala de 850 metri patrati, catedrala este prima constructie de acest gen ridicata dupa caderea regimului comunist. Un alt cunoscut lacas de cult al Sloboziei este Manastirea Sfintii Voievozi, ridicata pentru prima data in anul 1634 si refacuta de-a lungul timpului in mai multe randuri.

La numai 7 km de Slobozia se gaseste si Statiunea Amara, una dintre cele mai cautate locatii de cei care isi doresc un sejur in care sa se poata bucura de tratamente balneare. Lacul Amara reprezinta principala atractie de aici datorita efectelor benefice pe care le au asupra sanatatii namolul sapropelic negru si apa care contine cantitati mari de sulf, magneziu si clorura de sodiu.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. SIMINA2002
  2014-04-21
  12:14:57

  locuiesc aici! :) da

   
 2. marius\georgiana
  2012-09-30
  04:38:29

  Pina in 1981 Slobozia a inflorit si datorita economiei-agriculturii si industriei de la CALARASI...INCA MULTI DIN PARTILE ARDEALULUI SAU OLTENIEI CATALOGHEAZA CALARASIUL CHIAR SI AZI IN SECOUL 21.... CA FIIND ;CALARASI DE IALOMITA.SA O POMENEASCA LA CATEDRALA INALTAREA DOMNULUI SI PE ALEXANDRINA GAINUSA FOSTA PRIM-SECRETAR AL JUDETULUI SI PESTE CALARASI PE ATUNCI IALOMITA.A tras si domnia ei pentru orasul unde era municipiu resedinta de judet in speta Slobozia caci pe vremea aia CALARASIUL era doar un simpu ors de provincie cu un COMBINAT SIDERURGIC AL DOILEA IN EUROPA...IMI PARE SINCER RAU DACA AM SUPARAT PE CINEVA CU ACEST COMENTARIU DAR ASTA ESTE CRUDA REALITATE PENTRU CINE ARE TARIA SA O RECUNOASCA...

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>