Orasul Soroca

obiective turistice basarabia oras orase orase turistice

 

Orasul Soroca

Aflat in partea de nord a Moldovei, Orasul Soroca se mandreste cu cetatea de pe malul Nistrului, cetate ce s-a pastrat aproape intacta de-a lungul vremii. Orasul este situat la frontiera cu Ucraina si este al doilea ca marime din regiunea nordica a Moldovei. Astfel, acesta este considerat centrul administrativ al raionului Soroca.

Album foto Orasul Soroca

Harta zonala Orasul Soroca

Descriere Orasul Soroca

Soroca se afla la distanta de 160 de km de Chisinau. Aici se gaseste un muzeu de istorie si etnografie ce cuprinde si Cetatea Sorocii, fortareata ridica de Stefan cel Mare in anul 1489.

Orasul Soroca a fost atestat pentru prima data in 1499 si a jucat un rol definitiv pentru Moldova in special in Evul Mediu. Pe atunci i se spunea de catre bizantini Polihronia, insa documentele de atestare din 1499 vorbeau despre oras drept Soroca.

O lunga perioada de timp, Soroca a fost considerat centrul administrativ-militar al tinutului. Inttre secolele XV si XVI a fost contruita o cetate din lemn si pamant care a fost treptat refacuta pana a avut aspectul ce poate fi observat si in prezent. Finalizarea constructiei a avut locin vremea lui Petru Rares.

Aceasta se prezinta pe un plan perfect rotund, care se inalta prin cele cinci turnuri, cu distante simetrice intre ele. In general cetatea era populata de soldati, insa in vremuri de rascoale sau razboi, aici se adaposteau si localnicii.

Timp de cateva sute de ani, orasul a fost un principal centru comercial, agricol si mestesugaresc.

In oras se gaseste o fantana arteziana ce are apa minerala curativa si un izvor adanc de 150 de metri. Principala sursa de apa de aici este asigurata de Nistru care se intinde pe lungimea de 17 km pe suprafata orasului.

Intrand din partea sudica, se intalneste Rezervatia Naturala “Pestera lui Bechir”, formata in defileul sapat de-a lungul vremii de apa.

In anul 2001 spatiul verde a fost extins, pe langa cele 7 hectare de parcuri din zonele administrative. A fost deschis parcul ce duce mai departe numele lui Ion si al Doinei Aldea-Teodorovici, aflat in apropierea Palatului de Cultura. De asemenea, pe teritoriul Parcului Mihai Eminescu a fost realizata o “alee a indragostitilor”, formata din bancute, un pod si o terasa.

Din punct de vedere arhitectural, Orasul Soroca nu este reprezentat de un singur stil. In jurul perioadei interbelice au fost realizate noi constructii moderne, neoromanesti si neoclasice. Tot in acea perioada s-au facut amenajari publice si s-a planificat constructia unui dig in scopul impiedicarii inundatiilor.

Cele mai semnificative obiective de aici sunt cele care si formeaza un deosebit ansamblu cultural si istoric, Cetatea Soroca si Muzeul de istorie si etnografie.


 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>