Orasul Targu Jiu

obiective turistice judetul gorj orase orase turistice

 

Targu Jiu

Printre cele mai cunoscute asezari ale Olteniei se numara si orasului lui Constantin Brancusi, Targu – Jiul, resedinta inca din secolul al XVII-lea si cel mai mare oras al judetului Gorj. Traversat de Jiu, de la care a preluat si numele, orasul este unul cu o istorie bogata si locuri frumoase de vizitat.

Album foto Orasul Targu Jiu

Harta zonala Orasul Targu Jiu – Oltenia

Descriere Orasul Targu Jiu

Fiind localizata in punctul de intersectie al vechilor drumuri comerciale ce legau Dunarea, Orasul Drobeta Turnu Severin si regiunea Transilvaniei de un fost centru roman de pe Raul Olt, asezarea reprezenta mereu un punct de popas pentru cohortele romane. Astfel, conform izvoarelor istorice, se pare ca inca de pe vremea romanilor, localitatea reprezenta o statiune comerciala, sau un “vicus”. Descoperirile arheologice sustin aceasta ipoteza, intrucat in timp, au fost descoperite, pe langa Castrul Roman de la Bumbesti Jiu, si obiecte de ceramica, mozaicuri si caramizi romane. Desi exista dovezi ca aceste erau locuite de mii de ani, orasul este atestat documentar pentru prima data in anu 1406. Intr-un hrisov trimis de domnitorul Mircea cel Batran mentioneaza asezarea, numind-o “Jiul”. In perioada secolului al XV-lea, aceasta s-a dezvoltat, ajungand la rangul de targ, iar documentele istorice ulterioare indica o infloritoare viata oraseneasca. Targu Jiul va ramane mereu in paginile istoriei, acesta fiind locul din care Tudor Vladimirescu soseste la 21 ianuarie 1821 din Bucuresti, sustinandu-si ideile revolutionare in Campia Padesului. Locuitorii Targu Jiului s-au implicat de asemenea si in revolutia pasoptista, iar in anul 1917, o personalitate marcanta de aici, Ecaterina Teodoroiu, isi dadea viata in timpul luptelor de la Marasesti, in slujba natiunii. In cinstea acesteia, sub indrumarea lui Constantin Brancusi, a fost faurit un superb ansamblu monumental. Pe langa acestia, alte personalitati gorjene ce au dus mai departe numele orasului sunt Sergiu Nicolaescu, Vasile Lascar, Maria Lataretu, Gheorghe Magheru, Horatiu Malaele sau Gheorghe Tatarascu.
In Parcul Central al orasului pot fi admirate doua dintre superbele sculpturi ale lui Brancusi, Masa Tacerii si Poarta Sarutului, iar aproape de intrarea in oras, se gaseste Coloana Infinitului, ridicata in memoria soldatilor romani ce s-au stins din viata in slujba patriei in timpul Primului Razboi Mondial. Pe langa aceste importante simboluri ale orasului, se pot vizita si Casa Memoriala Ecaterina Teodoroiu, Muzeul de Arta, Teatrul Elvira Godeanu sau bisericile Sfintii Apostoli si Sfintii Voievozi. Cladiri interesante din punct de vedere arhitectural sunt si Palatul Comunal, ridicat intre anii 1898 – 1902, actual sediu al primariei orasului, cladirea colegiilor nationale Tudor Vladimirescu si Ecaterina Teodorini, Casa Vasile Moanga, Casa Gherghe, Casa Catana sau Casa Gr. Iunian.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>