Orasul Targu Secuiesc – Covasna

obiective turistice judetul covasna orase orase turistice targu secuiesc

 

Orasul Targu Secuiesc

Targu Secuiesc, aflat cam la 43 km la est de Sfantu Gheorghe, inconjurat de dealuri si marginit de petice de campie, este un orasel fermecator, cu 20.000 de locuitori. Este un municipiu din judetul Covasna, totodata centrul scaunului istoric secuiesc Kézd.

Album foto Orasul Targu Secuiesc – Covasna

Harta zonala Orasul Targu Secuiesc – Covasna


Descriere Orasul Targu Secuiesc – Covasna

Centrul de forma ovala, care a fost si piata orasului, are un stil unic in Europa: din el ies in forma razelor soarelui asa-numitele “udvarterek” (in traducere aproximativa “curti”), niste stadute infundate (in oras exista 72 asemenea “stradute”). Acestea au luat fiinta odata cu dezvoltarea orasului, cand familiile de mestesugari au inceput sa construiasca in gradinile din spatele cladirilor principale (care dadeau spre centru) alte case, cu acces usor in piata. Pe ultimul teren construibil au fost ridicate case in asa fel incat sa blocheze accesul din afara pietei. Accesul in centru se face prin patru strazi de la “coltul” pietii. Incepand cu deceniul al optulea al secolului 19, casele mici, de lemn, ale mestesugarilor au fost inlocuite treptat de casele din piatra, etajate, ale negustorilor. Imaginea panoramica a orasului reflecta centrul mic, ingust, datorat aglomerarii caselor.

In partea nord-vestica a centrului se gaseste o cladire cu doua etaje, proprietate a Primariei, ce a fost realizata in anul 1907 pentru Casa de economii si ajutor. Rolul cladirii s-a schimbat constant, servind in 1945 drept sediu al partidului comunist. Pana in luna decembrie a lui 1989 se afla si Consiliul Popular. In prezent serveste drept sediu al administratiei locale.

De asemenea, pe aceeasi parte se gaseste centrul istoric, cu Casa de Cultura a orasului, realizata intre anii 1903 si 1904. Cladirea detine o sala de teatru cu capacitatea de 500 de locuri, alaturi de sala de conferinte cu 200 de locuri; pe langa acestea, clubul, spatiile expozitionale, galeria permanenta si salile de repetitii asigura activitatea ei variata.

La sfarsitul secolului trecut, pe partea vestica a centrului istoric s-a reconstruit sau renovat aproape fiecare casa potrivit stilului secesionist caraeteristic epocii. Șirul cladirilor vestice este incheiat de biserica reformata. Langa ea incepe strada Gábor Áron, care duce la Brasov, dinspre centru inspre sud-vest. Spre sfarsitul strazii se inalta biserica reformata, realizata in anul 1907, iar la capatul strazii casa lui Turóczi Mozes, locul in care s-au format tunurile ce au servit revolutiei din 1848-1849.

Daca parasiti centrul istoric al orasului prin partea nordica, prin strada Toamnei, veti ajunge in cartierul Kanta, unde se face remarcat imobilul aflat in capatul strazii, intr-o cladire ce se inalta pe doua etaje. Constructia a fost impodobita cu stema familiei Jancsó din Lunga.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. ALEXANDER RACKOZY GITENSTEIN
    2014-12-04
    13:24:36

    CU SIGURANTA VOI MERGE PE VIITOR IN TG-SECUIESC,MAI ALES DUPA EVENIMENTELE DIN 1 DECEMBRIE DE LA PRIMARIA DIN TG-SECIUESC.ESTE ELEMENTAR SA RESPECTI ZIUA NATIONA A ROMANIEI DACA ESTI PRIMAR INTR-UN ORAS DIN ROMANIA.ORICE FORMA DE EXTREMISM SI XENOFOBIE NU AU ADUS NIMIC BUN IN NICI UN COLT DE LUME SI IN NICI O PERIOADA A ISTORIEI UMANITATI,IAR LIDERI ACESTOR CURENTE AU AJUNS SA-SI TRAGA UN GLONT IN CAP ,SA-U AU AJUNS PE MANA JUSTITIEI. POATE AR TREBUI SA-SI ADUCA AMINTE PRIMARUL DIN TG-SECUIESC DE JUSTITIA DIVINA.AM VAZUT MULTI POLITICIENI CARE AU DECAZUT SI AU AJUNS IN PUSCARIE SI LI SA PUS SECHESTRU PE AVERI.

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>