Orasul Tiraspol

orase orase turistice republica moldova

 

Tiraspol

Orasul Tiraspol este al doilea oras, ca marime din Republica Moldova, dupa Orasul Chisinau, capitala acestei tari. Tiraspolul este localizat pe malul stang al Nistrului, pe teritoriul Basarabiei istorice si joaca functia de centru administrativ al Transnistriei, o tara fantoma, autoproclamata, condusa de forte separatiste, care nu are relatii externe cu niciun alt stat, fiind recunoscuta la nivel international doar de Rusia.

Album foto Orasul Tiraspol

Harta zonala Orasul Tiraspol

Descriere Orasul Tiraspol

Istoria Tiraspolului a inceput cu mii de ani in urma, in jurul anului 600 i.Hr, asezarea de aici fiind initial o colonie a orasului grecesc Milet, situat la aproximativ 10 km distanta de gura de varsare a Nistrului, numit la acea vreme Tiras. Colonia a fost distrusa de catre geti in jurul anului 50 i. Hr, fiind restaurata ulterior de catre romani. In timpul Evului Mediu, zona Tiraspolului a fost o zona tampon intre moldovenii romani si tatari, fiind populata de ambele grupuri etnice. Dupa ce a apartinut ani buni Imperiului Otoman, Tiraspolul a fost cucerit de catre Imperiul Rus, in urma razboiului ruso – turc dintre anii 1787 – 1791. Pentru a intari frontierele acestui teritoriu nou cucerit, a fost construita Cetatea Tiraspolului, la cererea generalului Alexandr Suvorov, acesta fiind considerat intemeietorul Tiraspolului modern. Statuia se gaseste si in prezent in oras, fiind unul dintre simbolurile acestei asezari. Din Cetatea Tiraspol nu a mai ramas insa in prezent decat un singur bastion, intrucat a fost transformata de-a lungul timpului intr-o inchisoare care a fost ulterior ruinata. Desi dupa anul 1812, Basarabia a fost anexata Imperiului Tarist si Cetatea Tiraspol a fost desfiintata, orasul Tiraspol a continuat sa se dezvolte. Foarte multe institutii de invatamant, fabrici si uzine au fost construite intre anii 1929 – 1940, cand Tiraspolul a fost declarat capitala a Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenesti, o entitate teritoriala autonoma inclusa in Republica Sovietica Socialista Ucrainiana. In 1940, dupa ce Basarabia a fost anexata URSS-ului, capitala tarii a fost mutata la Chisinau. Dupa dezmembrarea URSS-ului si o data cu aparitia conflictelor izbucnite in regiunea din partea stanga a Nistrului, Tiraspolul a devenit capitala autoproclamatei Transnistria, zona populata cu moldoveni, ucrainieni, rusi si alte etnii, limba oficiala vorbita de acestia fiind rusa, insa majoritatea cunosc si limba romana.

Desi se afla intr-o zona de conflict, Orasul Tiraspol are destule lucruri de oferit din punct de vedere turistic. Orasul de pe Nistru are un aspect placut si linistit, avand o multime de spatii verzi si locuri de odihna. O astfel de locatie incantatoare se gaseste chiar in centrul orasului si este reprezentata de o veche gradina dendrologica din Moldova. Tot in centrul orasului se gasesc si monumentele marilor personalitati ale acestui oras: Statuia lui Alexandr Suvorov, ridicata in anul 1979, in Piata Centrala, la 250 de ani de la comemorarea sa, sau Statuia lui V. Raievski. Mai pot fi vizitate in acest oras obiective precum Muzeul de Istorie si Etnografie, Universitatea T. Sevcenco, Teatrul Dramatic, sau Catedrala Nasterii Domnului, cea mai mare biserica ortodoxa din Tiraspol. Foarte aproape de acest oras, pe malul drept al Nistrului, se gaseste si Tighina (Bender), un oras interesant, cu o istorie asemanatoare cu cea a Tiraspolului.


 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>