Orasul Toplita

obiective turistice judetul harghita orase orase turistice

 

Toplita

Orasul Toplita este localizat pe suprafata judetului Harghita, in partea estica a Transilvaniei, in bazinul superior al Raului Mures, la o altitudine ce masoara aproximativ 650 metri. Inconjurat de masivele Muntilor Gurghiului, Muntilor Giurgeului si ale Muntilor Calimani, orasul se bucura de peisaje naturale incantatoare, fiind foarte apreciat de turistii care sosesc pe aceste meleaguri.

Album foto Orasul Toplita

Harta zonala Orasul Toplita

Descriere Orasul Toplita

Din punct de vedere geografic, Toplita este asezata in partea nordica a Depresiunii Giurgeu. Aceasta asezare a fost cunoscuta de-a lungul anilor sub mai multe denumiri, fie in limba romana, fie in limba maghiara: Taplocza, Toplicza sau Toplita, toate aceste variante fiind traduse prin sintagma “izvor de apa calda”. Numele provine cel mai probabil de la izvoarele de apa de aici, a caror temperatura atinge 27, respectiv 25 grade Celsius. Primul izvor, Izvorul Bradului, este localizat foarte aproape de Toplita, apa sa fiind captata intr-un bazin, iar cel de-al doilea se gaseste foarte aproape de centrul orasului, fiind captat in Strandul Urmanczy.

Localizata in regiunea cunoscuta si sub numele de Tinutul Secuiesc, asezarea a inceput sa fie populata de secui inca din secolul al XIII-lea, prima atestare documentara a orasului datand din anul 1567. Toplita se gaseste la o distanta de aproximativ 26 km de Statiunea Borsec si in jur de 38 km de Gheorgheni, iar accesul catre acest oras se realizeaza destul de simplu, fie pe drumul national DN 15, dinspre Izvorul Muntelui, fie pe drumul national DN 12, ce leaga Gheorgheniul de Reghin.

Principalele obiective ce atrag turistii care viziteaza Orasul Toplita si imprejurimile sale sunt: Statiunea Bradul, apreciata atat pentru strandurile cu apa mezo-termala, cat si pentru peisajele naturale incantatoare, Strandul Urmanczy, situat pe malul drept al Raului Muresului, foarte aproape de gara din Toplita sau Cascada Toplita, situata in apropiere de Lunca Muresului. Aceasta cadere de apa termala poate fi vizitata chiar si in perioada sezonului rece, intrucat datorita proprietatilor sale, nu ingheata niciodata. O alta atractie turistica la fel de importanta ca cele prezentate anterior este si Partia de Ski Toplita, un domeniu schiabil modern, format din doua partii deservite de instalatie de transport prin cablu, reprezentata de teleski. Turistii pasionati de sporturile de iarna se pot bucura din plin la Toplita de frumusetea sezonului alb, partiile fiind deservite de asemenea si de instalatii de nocturna si tunuri de zapada artificiala.

Imprejurimile Toplitei sunt de asemenea foarte bogate in obiective turistice de tot felul. Din oras se pot organiza mici excursii de cateva ore, sau chiar de o zi intreaga spre Statiunea Borsec, Lacul Rosu, Cheile Bicazului, Salina Praid sau Statiunea Sovata. In plus, urmand traseele marcate din Muntii Calimani aflati in apropiere, turistii pot admira peisajele montane inedite oferite de masivele de aici, precum si Lacul Iezerul Calimanilor, aflat intr-o rezervatie naturala protejata.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>