Orasul Vaslui

obiective turistice judetul vaslui orase

 

Orasul Vaslui

Orasul Vaslui se numara printre cele mai mari asezari urbane din zona estica a Romaniei, fiind resedinta judetului cu acelasi nume, localizat pe meleagurile Moldovei istorice, foarte aproape de granita cu Republica Moldova. Situat intr-o frumoasa zona de pe Valea Barladului, in punctul in care colinele domoale ale Tutovei iau contact cu cele ale Podisului Central Moldovenesc, Vasluiul se bucura de un cadru natural ce a reprezentat un important factor al aparitiei si dezvoltarii sale in timp.

Album foto  Orasul Vaslui

Harta zonala Orasul Vaslui

Descriere Orasul Vaslui

Primul document oficial care atesta existenta acestei asezari pe langa care isi urmeaza cursul Raul Barlad dateaza inca din anul 1375. Conform legendelor istorice, se pare ca inceputurile Vasluiului sunt strans legate de sosirea bizantinilor in Dacia. Pe atunci, acestia au denumit asezarea pe care se presupune ca au infiintat-o, dupa Imparatul Basile Bulgaroctonul, spunandu-i “Basilica”. O alta sursa istorica sustine faptul ca numele Vasluiului a fost dat de popoarele migratoare ce s-au perindat pe aceste teritorii in perioada secolelor X – XII. Desi documentele mentioneaza existenta Vasluiului abia in timpul secolului al XIV-lea, dovezile arheologice ce sustin continuitatea locuirii acestui spatiu inca din vremea epocii paleolitice sunt numeroase. De-a lungul istoriei, Vasluiul a avut un rol important, pozitia sa geografica, de-a lungul teraselor Dealului Morii, reprezentand un avantaj strategic. Pe vremea epocii medievale, asezarea a dobandit titlul de resedinta domneasca, iar dezvoltarea sa in acest punct in care se intersecteaza cursurile de apa ale Barladului, Vasluietului si Racovei, a reprezentat un cadru favorabil pentru dezvoltarea urbana a targului de altadata. Vasluiul a ramas in paginile istoriei drept una dintre cele mai importante asezari ale Moldovei medievale, alaturi de altele la fel de cunoscute, precum Suceava sau Roman. Aici poposeau si isi gaseau adapost comerciantii ce transportau diverse schimburi facute intre cetatile de la Marea Neagra si cele de la Marea Baltica. Cea mai ampla dezvoltare a fost cunoscuta de acest oras incepand cu anul 1968, cand s-a facut ultima organizare administrativ teritoriala a spatiului romanesc, Vasluiul devenind resedinta de judet.

In prezent, Vasluiul se bucura de prezenta unor atractii turistice, mai mult sau mai putin cunoscute, care, daca ar fi valorificate, ar reprezenta un imbold petru dezvoltarea turismului in zona. In patrimoniul municipiului se incadreaza cateva spatii perfecte pentru recreere si agrement, precum: Parcul Copou, cu suberba a Alee a Scriitorilor, denumita astfel dupa busturile marilor scriitori romani ridicate aici, Parcul Teatrul de Vara, amplasat intr-o zona centrala a orasului, Parcul Tineretului, Parcul din Piata Independentei sau Parcul Movas. De asemenea, in partea nordica a orasului se gasesc si Lacul Delea si padurea cu acelasi nume ce il inconjoara, iar in partea de rasarit a orasului se gaseste o cunoscuta rezervatie naturala de tip paleontologic, Nisiparia Hulubat. Pe langa potentialul natural, asezarea se bucura si de un important potential cultural istoric, la fel ca majoritatea asezarilor din aceste parti ale Moldovei. O importanta valoare a Vasluiului o reprezinta vestigiile arheologice ce reprezinta o marturie a istoriei acestor locuri. Se gaseste aici un complex arheologic constituit de Ruinele Curtii Domnesti a lui Stefan cel Mare, iar la mai putin de 3 km in partea sud vestica a orasului, pe Dealul Paiului, dainuie o veche cetate de pamant. Se gasesc aici si cateva muzee si institutii culturale, precum Muzeul Judetean Stefan cel Mare, Palatul Mavrocordat, ridicat la finele secolului al XIX-lea, ce gazduieste in prezent Palatul Copiilor, Casa Ghica, denumita astfel dupa numele familiei de domnitori Ghica, ridicata in primii ani ai secolului al XIX-lea si considerata cea mai veche cladire laica din oras, Palatul Justitiei, Casa Madarjac, Casa Ornescu, Casa de Cultura a Sindicatelor sau Biblioteca Judeteana. Orasul gazduieste si cateva lacasuri de cult, considerate monumente istorice, precum Biserica Sfantul Ioan, ridicata inca din anul 1490, Biserica Sfantul Nicolae sau Biserica Adormirea Maicii Domnului, ridicata pe locul unui vechi lacas ctitorit inca de pe vremea domnitorului Stefan cel Mare.

Imprejurimile Vasluiului, precum si intregul judet sunt de asemenea ofertante in ceea ce priveste obiectivele turistice. Aceste locuri se remarca in primul rand prin valoarea lor istorica, prin potentialul arheologic si tezaurele identificate aici de catre cercetatori, dar si prin valoarea etnografica a asezarilor. Zona Orasului Husi, aflat la o distanta de mai putin de 50 de km de Vaslui, este cunoscuta pentru podgoriile intinse din care se obtine unul dintre cele mai calitative vinuri din aceste parti ale Moldovei. Poate fi vizitat aici Muzeul Viticol. De asemenea, in regiunea judetului Vaslui se gasesc cateva lacasuri de cult importante, precum Manastirea Moreni, Manastirea Malinesti, Manastirea Grajdeni, Manastirea Bujoreni sau Manastirea Movila lui Burcel. Alte obiective turistice ale judetului, importante din punct de vedere cultural si etnografic, ar fi Conacul Rosetti Solescu si Casa Memoriala Elena Cuza din Solesti, Casa Personalitatilor Barladene din Barlad sau muzeele satesti din Giurcan, Grumezoaia, Tacuta, Vulturesti si Vutcani.

 


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. madalin
  2012-05-25
  16:39:33

  ce conteaza tot moldoveni suntem ,pacat ca restul tarii au o parere rea despre noi desi nu inteleg de ce?daca stramosii nostri nu se luptau pentru tara acum nu mai arata harta romaniei asa de mare ,oricum fiecare trebuie sa fie mandru de locul de unde provine.

   
 2. Ghergut Paul
  2012-04-02
  12:25:48

  e judetul meu ,eu stau in orasul Barlad ,nu pot sa zic ca e cel mai frumos oras ,dar merge ,cred ,eu zic ca barladul meu e mai frumos ,respect.

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>