Palatul Andrenyi – Arad

obiective turistice judetul arad palat palate

 

Palatul Andrenyi

Palatul Andrenyi este un edificiu monument istoric, cunoscut sub numele de Palatul Copiilor, ce a apartinut Baronului Andrenyi, fiind amplasat pe Bulevardul Revolutiei nr. 69 din municipiul Arad, judetul Arad, Crisana, in apropierea Palatului Administrativ si a Strandului Neptun.

Album foto Palatul Andrenyi

Harta zonala Palatul Andrenyi

Descriere Palatul Andrenyi

Palatul Andrenyi a fost construit intre anii 1880 si 1890, in forma literei U, cu o gradina interioara incadrata de flancuri alungite, la comanda familia Andrenyi, o familie de comercianti instariti, originari din Ghioroc, innobilata cu titlul de baron. Baronul Andrenyi a infiintat in anul 1936, un magazin de produse feroase in orasul Arad, sub numele de Tesala de cal din aur.

Fatada edificului cu un etaj a fost proiectata in stilul neoroman, cu detalii neoromantice, usile si ferestrele au fost executate din lemn de esenta nobila, bogat ornamentate, fiind pastrate pana in prezent. Decorul din interiorul cladirii s-a pastrat pana in zilele noastre, fiind bogat in ornamente murale, iar scara interioara a fost proiectata din marmura de cea mai buna calitate.

Dupa nationalizare, familia baronului Andrenyi a pierdut tot, inclusiv deosebitul palat ce ii poarta numele, devenind in anul 1948 Palatul Pionierilor, urmand ca din anul 1990 sa gazduiasca Palatul Copiilor din Arad.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Aleea Personalitatilor, Biblioteca judeteana A. D. Xenopol, Palatul Neuman, Palatul Justitiei, Teatrul de Stat Ioan Slavici, Casa cu Ghiulele, Palatul Diecezanei, Cazinoul Aradean, Cetatea Aradului, Casa cu Mozaic Aurit, Catedrala Romano – Catolica, Turnul de Apa, Podul Traian si Complexul Muzeal Arad.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>