Palatul Baroc – Oradea

obiective turistice judetul bihor oradea palate palate din crisana

 

Palatul Baroc

Aflat in imediata vecinatate a Bazilicii Romano-catolice din Oradea, costruit in stil baroc, Palatul Episcopiei Romano – Catolice este cunoscut si sub numele de Palatul Baroc din Oradea. Acesta face parte, alaturi de Bazilica Sf. Maria si Sirul Canonicilor din cele mai reprezentative complexe in stil baroc din Europa.

Album foto Palatul Baroc

Harta zonala Palatul Baroc – Oradea

Descriere Palatul Baroc

Constructia palatului a fost realizata intre anii 1762 si 1777, avand planul in forma literei “U” si dezvoltandu-se pe trei nivele. Elementul principal de decor austriac este chiar acoperisul de tip frant. Palatul Baroc din Oradea a servit intre anii 1945-1989 drept azil pentru revolutionarii comunisti greci care au fost refugiati in Romania. In urma deteriorarii produse de azilanti, palatul a trecut in proprietatea statului in anii 1970. Dupa aceste renovari, palatul a fost gazda colectiilor Muzeului Tarii Crisurilor din Oradea, muzeu care avea o mare colectie de exponate, aproximativ 250000 de exponate, reprezentate in cele patru sectii: etnografie, stiintele naturii, arta si istorie.

Portile de acces si ferestrele de la etajul I sunt puse in valoare de rezalitul central impodobit de falduri si ghirlande, dar si de pilastrii, care sunt realizati intr-un stil deosebit, fiind terminati in capiteluri ionice.

Interiorul palatului este foarte spatios si are un aer sobru prin decorurile prezente aici. Pentru a ajunge la etajul I al monumentului, se poate accesa o scara. Ajungand la etajul superior, se poate observa “Sala festiva“, care se face remarcata prin decorurile care au fost pictate de catre Francisc Storno, decoruri inspirate din perioada renascentista. In componenta palatului intra si o capela, frumos impodobita de frescele realizate pe tavanul si peretii acesteia de plasticianul Johann Nepomouk. Cea mai importanta opera din incapere este pictura care il reprezinta pe Sfantul Carol Boromaeus in momentul rugaciunii din perioada epidemiei de ciuma.

Celelalte camere de la etajul I se fac remarcate prin ambientul interior realizat in stilul barocului austriac, marcat de pilastrii finalizati in capiteluri corintice, sobe de o estetica aparte si semineuri impodobite cu marmura colorata. Palatul Baroc din Oradea reuseste cu maiestrie sa caracterizele stilul barocului european.

Orasul Oradea ofera turistilor care au drum aici posibilitatea de a vizita adevarate bijuterii monumentale, prin constructiile deosebite. Principalele monumente arhitectonice de aici sunt Palatul Vulturul Negru si Bazilica Romano Catolica. De asemenea, un alt obiectiv turistic ce isi asteapta vizitatorii este Cetatea Oradea. Aflata pe versantul drept al Vaii Luncilor, aproape de comuna Suncuius, Pestera Moanei este un deosebit monument natural recomandat iubitorilor de natura.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>