Palatul Brancovenesc Mogosoaia

mogosoaia obiective turistice judetul ilfov palate palate din muntenia

 

Palatul Brancovenesc Mogosoaia

Palatul Mogosoaia este una dintre cele mai importante cladiri istorice, reprezentand un simbol al arhitecturii romanesti. Situat la aproximativ 15 km distanta fata de centrul Bucurestiului, in localitatea Mogosoaia din judetul Ilfov, palatul reprezinta o adevarata mandrie pentru tara noastra, fiind inscris pe lista monumentelor istorice nationale.

Album foto Palatul Mogosoaia

Harta zonala Palatul Mogosoaia

Descriere Palatul Mogosoaia

Numele acestui palat provine de la vaduva unui boier pe nume Mogos, in posesia careia se afla pamantul pe care a fost ridicata cladirea. Palatul s-a aflat sub proprietatea familiei Brancoveanu timp de aproximativ 120 de ani, motiv pentru care este cunoscut sub numele de Palatul Brancovenesc Mogosoaia, dupa care a trecut sub administrarea familiei Bibescu.

Prima atestare a localitatii Mogosoaia dateaza din anul 1598, iar din anul 1681, Constantin Brancoveanu a inceput sa cumpere mai multe arii de pamant si locuinte din acest spatiu, construind in timp, pana in anul 1702 maretul palat, dupa stilul arhitectural tipic brancovenesc, caruia i se adauga o serie de elemente specifice renascentismului italian.

Palatul poarta in spate o adevarata istorie, urmand in timp o uimitoare evolutie. Dupa anul 1714, cand familia Brancoveanu a fost executata la Constantinopol, cladirea a fost confiscata si transformata de catre Imperiul Otoman in han. Acesta a fost rascumparat pe vremea domnitorului Serban Cantacuzino, revenind apoi in posesia nepotului sau, Constantin Brancoveanu pana la inceputul secolului al XIX-lea. Constructia a fost insa martora de-a lungul timpului mai multor evenimente neplacute. Palatul a fost devastat in timpul razboiului ruso-turc in perioada anilor 1768-1774 si de asemenea in timpul revolutiei din anul 1821, cand ultimul urmas al familiei, Grigore Brancoveanu s-a refugiat la Brasov, cladirea fiind ocupata de revolutionarii panduri. In anul 1832, dupa moartea lui Grigore Brancoveanu, palatul i-a ramas mostenire fiicei sale vitrege, Zoe Mavrocordat, iar dupa ce aceasta s-a casatorit cu domnitorul Gheorghe Bibescu, constructia a trecut sub administrarea familiei Bibescu. Intre anii 1860-1880, Palatul Brancovenesc Mogosoaia a fost renovat, iar in parcul acestuia a fost construit cavoul familiei de catre Nicolae Bibescu si Vila Elchingen aflata in apropiere. Timp de cativa ani, cladirea veche a ramas nelocuita, pana in momentul cand i-a fost oferita drept cadou de nunta Marthei Bibescu, cea care s-a ocupat de reabilitarea palatului incepand cu anul 1912. Aceasta a locuit chiar o vreme in palat, in timpul Primului Razboi Mondial, in perioada cand armatele germane ocupasera Bucurestiul. In perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, Palatul Mogosoaia a fost inchiriat unei delegatii elvetiene sosita in Romania, servind drept loc de intalnire al diplomatilor aliati. Dupa anul 1945, mosia a fost nationalizata de catre guvernul comunist, urmand ca in anul 1949 sa fie nationalizat si palatul. Incepand cu acest an pana in 1957, cladirea a fost devastata in mai multe randuri, fiind distruse numeroase colectii de arta ce erau adapostite aici. Acesta a fost resturat in anul 1977, dupa ce a devenit unul din sediile Muzeului National de Arta. Palatul gazduieste si in prezent Muzeul de Arta Brancoveneasca, un important obiectiv turistic.

Complexul de la Mogosoaia este format din cladirea propriu-zisa, curtea care o inconjoara si turnul de veghe, casa de oaspeti, cuhnia sau bucataria, cavoul familiei Bibescu si Biserica Sfantul Gheorghe, ce se gaseste langa zidurile curtii. Cel mai important punct de atractie de aici este Palatul, care gazduieste incaperi decorate in stilul specific epocii feudale printre care se numara si camerele servitorilor, pivnite si apartamentele familiei princiare, dar si sali tematice impresionante ce gazduiesc frecvent expozitii, simpozioane sau alte evenimente culturale: sala turco-persana, sala fanariota, sala franceza, sala sfatului domnesc sau sala cancelariei domnesti. Cladirea are o fatada construita dupa o arhitectura venetiana, cu mai multe arcade, orientata inspre Lacul Mogosoaia, oferind o priveliste inedita. Palatul mai adaposteste si Muzeul Traditiei Aulice, infiintat in anul 2000, unde se gasesc nenumarate colectii de arta. Complexul mai gazduieste cuhnia, fosta bucatarie domneasca, ce serveste in prezent ca si spatiu expositional, si ghetaria care servea la stocarea pe timpul verii a ghetii. In Vila Elchingen, locuinta temporara a Martei Bibescu, sunt amenajate doua sali de conferinta, camere de cazare si un mic restaurant. Capela construita dupa anul 1880 ce adaposteste mormintele familiei Bibescu se afla si ea tot in interiorul complexului. In curtea palatului au fost restaurate si serele Niculae Bibescu, construite in jurul anului 1890 de catre arhitecti francezi, folosite inca pentru cultura florilor si ca ateliere de educatie plastica pentru copii. In interiorul complexului se gaseste si un parc englezesc, amenajat de Martha Bibescu si Biserica Sfantul Gheorghe, ridicata de pe vremea lui Constantin Brancoveanu, in anul 1688.

Palatul Brancovenesc Mogosoaia a devenit in timp un adevarat reper cultural, reprezentand un tezaur impresionant pentru imprejurimile Bucurestiului si pentru intreaga tara.

Prezentare video Palatul Brancovenesc Mogosoaia


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. madalina
  2014-02-26
  17:55:10

  este foarte frumos .am fost si eu acolo si sar putea sa ma duc din nou cu scooala hales

   
 2. Corina
  2012-10-14
  13:48:47

  Unul dintre putine locuri frumoase si curate din apropierea Bucurestiului. Mi-as dori sa mai ajung pe acolo cat de curand!

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>