Palatul Cnejilor – Neamt

obiective turistice judetul neamt palate palate din moldova

 

Palatul Cnejilor

Palatul Cnejilor din Localitatea Ceahlau se numara printre cele mai importante monumente istorice din intreaga regiune a judetului Neamt, fiind o constructie, aflata in prezent in ruine, ridicata in perioada secolelor XVII – XVIII, in incinta vechiului Schit Hangu, de catre familia Cantacuzinilor, mari mosieri la acea vreme.

Album foto Palatul Cnejilor

Harta zonala Palatul Cnejilor – Neamt

Descriere Palatul Cnejilor

Ansamblul monumentului istoric, dat uitarii momentan, din cauza binecunoscutei lipse a fondurilor materiale, mai contine, pe langa ruinele palatului si un zid de incinta si Biserica Pogorarea Sfantului Duh, ridicata in secolul al XVII-lea si refacuta in mare parte in secolul al XIX-lea.

Ruinele de la poalele versantilor falnici ai Muntilor Ceahlau, ce zac in prezent uitate undeva la marginea localitatii, ascund in spatele lor o adevarata istorie, palatul fiind rezultatul mai multor etape in care au fost ridicate, rand pe rand, toate constructiile ce alcatuiau odinioara domeniul falnicului palat. Initial, in anul 1639, pe locul unui vechi schit de lemn a fost ridicata aici o mica biserica de piatra, de catre fratele lui Vasile Lupu, Hatmanul Gheorghe. In jurul acesteia au fost zidite si alte cladiri, iar ulterior, ginerele hatmanului, Antoine Ruset, inconjoara complexul de cladiri cu un zid de piatra. Tot atunci, in anul 1672, vistierul Toderascu Cantacuzino ridica cele patru turnuri rotunde ale zidurilor de incinta si mai multe cladiri ce urmau sa fie locuite. A luat astfel nastere o mica, dar puternica cetate, cunoscuta mult timp sub numele de Hangu, ce a reprezentat, la vremea sa, un adapost sigur, foarte bine pazit si intarit, ce a rezistat eroic numeroaselor asedii.

Cantacuzinilor le apartine meritul de a fi ridicat aici o adevarata curte boiereasca si palatul cunoscut sub numele de Palatul Cnejilor, nume dat dupa titlul nobiliar de cneaz pe care il dobandise Gheorghe Cantacuzino dupa ce s-a intors din Rusia. Aceasta resedinta a reprezentat de-a lungul timpului un loc preferat de numeroase personalitati marcante ale acelor vremuri, precum Vasile Alexandri, Gheorghe Asachi, Alecu Russo sau scriitorul francez Jean Alexandre Vaillant.

Palatul Cnejilor a inceput sa isi piarda din importanta o data cu aparitia problemelor legate de averea familiei Cantacuzino, degradandu-se treptat. Dintre toate constructiile de aici, cel mai bine a rezistat Biserica Pogorarea Sfantului Duh, refacuta in anul 1820 de catre mitropolitul Veniamin Costache. Aceasta a fost integrata incepand cu anul 1958 in circuitul turistic religios, pastrandu-si si in prezent forma originala.

Cei ce vor sa viziteze aceasta superba zona a Neamtului, nu trebuie sa piarda din vedere ruinele Palatului Cnejilor, care impreuna cu biserica de aici si cu asezarile localnicilor se incadreaza perfect in peisajul de pe valea Paraului Schit, de unde se desprind privelisti incantatoare asupra Ceahlaului. La aproximativ 4 km de aceasta localitate poate fi vizitata si Manastirea Durau, un cunoscut lacas de cult din aceasta zona a Moldovei.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>