Palatul Cultural – Arad

obiectiv cultural obiective turistice judetul arad palat palate

 

Palatul Cultural din Arad

Palatul Cultural este un impozant edificiu ce adaposteste sediile Complexul Muzeal Arad si ale Filarmonicii de Stat, fiind situat in Piata George Enescu nr. 1 din municipiul Arad, judetul Arad, Crisana, amplasat in apropierea Palatului Administrativ si a Parcului Mihai Eminescu.

Album foto Palatul Cultural – Arad

Harta zonala Palatul Cultural – Arad

Descriere Palatul Cultural – Arad

Palatul Cultural a fost construit intre anii 1911 si 1913, lucrarea fiind initiata in anul 1901 de catre Societatea Culturala Kolcsey din Arad, ce dorea construirea unui impozant edificiu care sa adaposteasca muzeul local, biblioteca orasului si o sala de concerte. Pentru ridicarea cladirii s-a organizat un concurs de proiecte, la care au participat si arhitecti din Paris, Berlin si Budapesta, dar a fost ales, drept castigator, arhitectul aradean Ludovic Szantay.

Conform epocii in care a fost construit, palatul etaleaza o multitudine de stiluri arhitecturale, fatada principala este inspirata dupa modelul templelor grecesti si construita in stilul architectural neoclasic, iar coloanele cu capiteluri si frontonul triunghiular decorat cu un basorelief dedicat complexului muzeal, lucrat de sculptorul Geza Rubleczky, sunt in stilul architectural corintic. Deasupra cladirii se afla o baza patrata din care porneste un turn masiv si inalt. Aripile laterale contin elemente ale stilului Renasterii italiene, iar in partea din spate, se regasesc unele elementele din inspiratia gotica, preluate din Castelul Huniazilor.

Ornamentele holului principal sunt realizate in stilul arhitectural secession, ferestrele sunt cele originale, realizate in stilul Art Nouveau, iar pictura de pe bolta cupolei ilustreaza sistemul nostru solar si cometa Halley.

La inaugurarea Palatului Cultural din Arad, din data de 25 octombrie 1913, a fost invitata Filarmonica Orasului Arad pentru un concert simfonic festiv, care a avut loc in sala mare si unde au rasunat piesele unor mari compozitori precum Schubert, Goldmarck, Bizet si Beethoven. De-a lungul timpului sala de concerte a gazduit numeroase personalitati muzicale din tara si strainatate precum marele tenor Traian Grozavescu, Richard Strauss, Bela Bartok si mai ales marele nostru compozitor si vionolist George Enescu. In anul 1931, cu prilejul implinirii a 50 de ani de viata, George Enescu a primit titlul de cetatean de onoare al orasului Arad.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Palatul Neuman, Palatul Ronai, Casa cu Ghiulele, Crucea Martirilor Unirii, Catedrala Ortodoxa Romana, Parcul Reconcilierii, Palatul Szantay Lajos, Templul Masonic, Muzeul Cofetariei, Palatul Fenyves, Podul lui Traian, Sinagoga Neologa si Complexul Muzeal Arad.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>