Palatul Culturii – Iasi

iasi obiective turistice judetul iasi palate palate din moldova

 

Palatul Culturii

Palatul Culturii din Iasi a fost construit in perioada 1906-1925, pe locul fostului palat domnesc. A fost inaugurat de regele Ferdinand al Romaniei in anul 1926 si a fost realizat in stil neogotic, planurile acestuia fiind facute de trei arhitecti. Arhitectul Ion D. Berindey a fost ajutat de alti doi arhitecti, Xenopol si Cerchez. Initial, palatul a fost privit drept Palat Administrativ si de Justitie, urmand ca in anul 1955 Palatul Culturii sa fie gazda importatelor institutii culturale ce isi au sediul in Iasi, precum Tribunalul Judetean.

Album foto Palatul Culturii

Harta zonala Palatul Culturii – Iasi

Descriere Palatul Culturii

Stilul in care a fost construit Palatul Culturii din Iasi este unul deosebit, are un aspect neogotic flamboyant, imbogatit cu detalii heraldice in exterior si diferite ornamente. Salile care atrag atentia vizitatorilor sunt “Sala gotica“, unde poate fi admirat mozaicul ce contureaza un “bestiarum” medieval, unde se pot observa reprezentarile unor acvile, grifoni si lei. Cea de-a doua sala de interes turistic este “Sala Voievozilor“, unde se pot gasi portretele domnitorilor Moldovei si a regilor din Romania, dar si medalioane de o importanta insemnatate istorica. Fiind situata la fatada centrala, sala este imbogatita de picturi asezate in chenare de epoca. Acestea au fost realizate de pictorul roman Stefan Dimitrescu, ajutat de cativa dintre elevii sai. “Sala Henri Coanda” se afla la etaj, alaturi de “Sala Voievozilor“. Cele mai impresionante elemente din aceasta sala sunt lambriurile, care au fost realizate dupa proiectele lui insusi Henri Coanda.

Pe lateralele aripilor cladirii, care au o forma semicirculara, au fost pozitionate statuile unor arcasi. Accesul in palat se poate face prin intrarea principala, marcata de un mare donjon, de o frumusete deosebita, data de reprezentarea acvilei cu aripile desfacute, dar si a crenelurilor si a firidei.

Initial se afirma ca in proiectul de constructie erau mentionate 365 de camere, insa, monumentul prezinta 298 de incaperi, care se extind pe suprafata de 36000 m2.
Palatul a avut numeroase intrebuintari de-a lungul timpului. Pana in anul 1955, a fost sediu al Tribunalului Judetean, perioada in care acesta era mobilat cu mobilier ce provenea de la “Casa Maple“. Incepand cu anul 1940, cand a fost afectat de cutremur, castelul a avut rol de protectie pentru trupele germane, iar mai apoi pentru cele sovietice. Treptat, castelul a inceput sa fie reconsolidat, in anul 1975 planseul de lemn fiind inlocuit cu unul mai rezistent, din ciment. Finalul acestei lucrari de reconsolidare a avut loc in anul 1977.

Palatul detine doua turnuri Krupp, care au fost primite ca dar din partea Regelui Carol I. In secolul al XVII lea, Palatul din Iasi concura prin maiestrie, frumusete si lux cu ceea ce se gasea la Constantinopol.
In prezent, constructia nu mai aduce cu Vechiul Palat, insa reuseste sa contureze stilul in care erau realizate palatele comunale, principalul simbol fiind turnul monumental.
Palatul Culturii din Iasi este destinatia ideala pentru turistii care apreciaza istoria. Lucrarea este ca o carte de istorie deschisa.

Orasul Iasi este un important centru spiritual prin multitudinea de manastiri ce pot fi intalnite aici. Crestinii care doresc o clipa de liniste pot accesa Parcul Copou, urmand apoi sa viziteze Manastirile Dobrovat, Bucium si Frumoasa. Un alt obiectiv turistic recomandat este Casa Memoriala Mihail Sadoveanu, dar si Palatul Roznovanu, alaturi de Sinagoga Mare.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>