Palatul Diecezanei – Arad

obiective turistice judetul arad palat palate

 

Palatul Diecezanei

Palatul Diecezanei este o cladire monument istoric cu o deosebita prezentare arhitecturala in stilul neoromanesc, ce a fost sediul Episcopiei Aradului si sediul Librariei si Tipografiei Diecezane, fiind situat pe strada Mihai Eminescu nr. 18 din municipiul Arad, judetul Arad, Crisana si aflat in apropierea Catedralei Romano-Catolice, a Teatrului de Stat Ioan Slavici si a Vechii Catedrale Ortodoxe Romane din Arad.

Album foto Palatul Diecezanei

Harta zonala Palatul Diecezanei

Descriere Palatul Diecezanei

Palatul Diecezanei a fost construit in anul 1908, perioada in care au fost construite mai multe orase din Trasilvania si proiectata in stilul architectural neoroamanesc, un stil foarte bine reprezentat in orasul Arad.

In anul 1912, cladirea devenea sediul Tipografiei si Librariei Diecezana, la care, un an mai tarziu se alatura o compactorie si o croitorie. In vremea respectiva, tipografia detinea cele mai moderne masini de tiparit, printre care una americana, fabricata in anul 1912.

Ultima masina achizitionata a fost donata de catre Andrei Magieru, episcopul Aradului si reprezenta o masina rotativa care tiparea 10.000 de exemplare de ziare pe ora. Ambele institutii, atat Libraria cat si Tipografia, au contribuit la prosperitatea culturala si materiala a Episcopiei Ortodoxe din municipiul Arad.

Cladirea are planul in forma literei L, cu parter si doua etaje si adaposteste in prezent magazinul Diecezana si locuinte familiale. Fatada are deschideri de forme diferite, treflate si grupate pe nivele. Magazinul Diecezana pune la dispozitia preotilor si credinciosilor obiecte de cult, carti religioase, vesminte preotesti, icoane, lumanari, candelabra si cruci, cuprinzand astfel necesarul pentru dotarea bisericilor.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Palatul Justitiei, Casa cu Ghiulele, Cazinoul Aradean, Catedrala Ortodoxa Romana, Cetatea Aradului, Casa cu Mozaic Aurit, Catedrala Romano – Catolica, Turnul de Apa, Arcul de Triumf, Templul Masonic si Palatul Sarbesc.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>