Palatul Roznovanu

iasi palate palate din moldova

 

Palatul Roznovanu

Una dintre cele mai reprezentative cladiri ale Orasului Iasi este Palatul Roznovanu, cunoscut de asemenea si sub numele de Palatul Rosetti – Roznovanu. Incantator prin arhitectura sa impresionanta, monumentul dateaza inca din secolul al XVIII-lea, adapostind in prezent primaria orasului.

Album foto Palatul Roznovanu

Harta zonala Palatul Roznovanu – Iasi

Descriere Palatul Roznovanu

La vremea sa, palatul era cea mai frumoasa cladire din imprejurimi, fiind ridicata din dorinta lui Iordache Neculai Roznovanu, pentru a servi drept resedinta familiei Rosetti – Roznovanu. Impunatoarea cladire a fost inaugurata cu un mare fast, in anul 1832, devenind in timp frecventata de mari ilustrii ai acelor vremuri, ca urmare a somptuozitatii si fastului ce caracterizau intregul interior al cladirii. Aici au sustinut concerte George Enescu, Haricleea Darcle, si-a recitat poeziile Mihai Eminescu si s-au organizat numeroase baluri ce reuneau personalitati importante ale regiunii.

Cumparat de catre Vasile Pogor in anul 1891, palatul a devenit ulterior sediu al primariei orasului, fiind renovat intre anii 1893 – 1894. Acesta a jucat pentru scurt timp si rolul de resedinta al familiei regale, formata din Principele Ferdinand si Principesa Maria. De asemenea, in vremea Primului Razboi Mondial, intre anii 1916 si 1918, ce au marcat implicarea Romaniei in acest conflict, conducerea politica si ministerele de la Bucuresti s-au refugia aici, unde si-au gasit un sediu temporar pe timp de razboi. Un eveniment ce a marcat evolutia acestui edificiu a fost si incendiul din anul 1958, in urma caruia a fost distrus aproape in totalitate cel de-al doilea etaj si o parte semnificativa a detaliilor arhitecturale ale primului nivel. Restaurata ulterior, cladirea a redevenit incepand cu anul 1969 sediu al conducerii administrative a Iasiului.

In zilele noastre, Palatul Roznovanu reprezinta fara indoiala unul dintre cele mai reprezentative repere culturale ale asezarii, impresionand prin arhitectura, dar si prin istoria sa. In ceea ce priveste atractiile turistice, Iasiul are de asemenea multe alte obiective de oferit. Se regasesc aici biserici, manastiri, catedrale, case memoriale, cladiri cu mare valoare istorica si monumente importante ce confera orasului un amestec interesant de elemente vechi si noi si dau asezarii un farmec aparte. Printre acestea se numara: Manastirea Bucium de pe Dealul Bucium, Biserica Sfantul Nicolae Domnesc, Manastirea Golia, Manastirea Galata, Biserica Sfintii Atanasie si Chiril, Manastirea Cetatuia, sau Manastirea Frumoasa, Palatul Culturii, Casa Memoriala Mihail Sadoveanu, situata pe renumitul Deal Copou, Parcul Copou sau Gradina Botanica Anastasie Fatu.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>