Palatul Ullmann

cladire istorica obiective turistice judetul bihor palat palate

 

Palatul Ullman

Palatul Ullmann este o cladire monument istoric construita in stilul secession-vienez situat pe str. Piata 1 Decembrie a municipiul Oradea, judetul Bihor, situandu-se in vestul Romaniei, pe raul Crisul Repede, foarte aproape de granita cu Ungaria, de care o desparte o distanta de aproximativ 13 km.

Album foto Palatul Ullmann

Harta zonala Palatul Ullmann

Descriere Palatul Ullmann

Palatul Ullmann a fost construit dupa proiectul lui Lobl Ferec in anul 1913, reprezentand comunitatea evreiasca din Oradea, evreul Ullmann Izidor fiind intemeietorul uneia dintre cele mai prospere case comerciale numita Kurlander & Ullmann.

Cladirea cuprinde un subsol, un parter inalt, trei etaje dezvoltate in jurul unei curti interioare si mansarda. Fatada este simetrica si se termina cu un atic trapezoidal, penultimele travee fiind usor curbate formand bovindouri la primele doua etaje, deasupra avand balcoane cu usi-ferestre semicirculare. Decoratia exterioara a fatadei contine elemente caracteristice artei sacre iudaice, reprezentata prin sfesnicul cu sapte brate strajuita de doi lei, motive florale si geometrice, medalioane de stuc, feronerie si vitralii, iar parterul a fost placat cu faianta verde-albastruie.

Palatul Ullmann a fost construita cu scop rezidential pentru familiile instarite, apartamentele cu vedere la strada fiind concepute luxos, iar cele cu vedere la curte erau modeste, pentru servitor, in cladire existand si o capela de rit vechi izraelit.

In secolul XX, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, palatul a facut parte din perimetrul ghetoului infiintat de Germania nazista pentru deportarea evreilor in lagarele de exterminare, iar dupa razboi acesta a redevenit un bloc de locuinte.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Biserica Ortodoxa din Oradea, Sirul Canonicilor, Muzeul Memorial Ady Endre, Casa Vago, Palatul Moskovits, Biserica Sfantul Ladislau, Casa Darvas-La Roche, Muzeul Tarii Crisului, Hanul Arborele Verde, Palatul Vulturul Negru, Cetatea Oradea, Biserica Sfanta Treime si Palatul K.I.Deutsch.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>