Palatul Vechii Prefecturi – Timisoara

palate palate din banat timisoara

 

Palatul Vechii Prefecturi

Orasul Timisoara se mandreste cu unul dintre cele mai valoroase monumente istorice, Palatul Vechii Prefecturi sau Palatul Baroc. Istoria palatului incepe odata cu anul 1751, cand in Banat a avut loc separarea administratiei camerale de cea militara. Acest eveniment a atras dupa sine interesul in gasirea unui spatiu care sa serveasca drept resedinta pentru casa guvernatorului.

Album foto Palatul Vechii Prefecturi

Harta zonala Palatul Vechii Prefecturi – Timisoara

Descriere Palatul Vechii Prefecturi

In anul 1752 constructia purta denumirea de Casa Camerala Veche, iar multi ani mai tarziu, in 1954, a fost transformata in resedinta presedintelui administatiei civile, contele de Vilana Perlas, astfel avand parte si de o schimbare de nume. La acel moment a primit denumirea de Palatul PresedinteluiPalatul Presedintelui a fost considerat de mult timp una dintre cele mai reprezentative constructii de pe teritoriul Timisoarei in jurul secolului al XVIII-lea.

In secolul al XIX-lea, cladirea a trecut prin schimbari majore din punct de vedere al aspectului, arhitectul Jacques Klein a eliminat elementele de decoratie baroca, in special pe cele aflate la nivelul fatadelor. Ascest aspect a fost pastrat pana in prezent, cand a favorizat alegerea pentru a realiza aici un sediu de muzeu, modificarile pentru acesta fiind minore. Un alt factor care a influentat a fost pozitionarea Palatului Baroc, intr-un spatiu central, cu o istorie bogata, care reuseste sa atraga numerosi vizitatori anual. Palatul Baroc din Timisoara este in prezent resedinta Muzeului  de Arta Contemporana.

In perioada 1779-1848, avand rolul de Casa a Comitatului, acesta a fost resedinta comitelui asupra teritoriilor banatene. Intre anii 1849 si 1860, constructia a servit drept cladirea guvernamentala a Voivodinei sarbesti, fiind de asemenea proprietate a guvernului si administratiei Banatului Timisan. Abia dupa aceste schimbari a devenit Casa a Comitatului in anul 1861.

Palatul Vechii Prefecturi a gazduit numeroase personalitati de-a lungul timpului, printre care se numara imparatul Franz Josef I, Regele Ferdinand I si Majestatea Sa Regina Maria.

Zona Timisoarei ofera o paleta larga de obiective turistice menite sa impresioneze si sa atraga turistii. Printre acestea enumeram Castelul Huniade, Muzeul Banatului, Palatul Dicasterial si Salina Susesi.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>