Parcul Carol I – Bucuresti

atractii naturale bucuresti obiective turistice bucuresti

 

Parcul Carol

Parcul Carol I sau Parcul Libertatii, cum era denumit in trecut este amplasat pe Dealul Filaretului, in sectorul 4 al capitalei. Cel care a proiectat planurile parcului a fost cunoscutul arhitect peisagist de origine franceaza, Eduard Redont. Parcul a fost inaugurat cu ocazia sarbatoririi a 40 de ani de domnie a regelui Carol I, in anul 1906, organizandu-se cu aceasta ocazie o expozitie jubiliara.

Album foto Parcul Carol I

Harta zonala Parcul Carol I – Bucuresti

Descriere Parcul Carol I

Parcul care se intinde pe suprafata de 36 de hectare, dintre care 2 sunt ocupate de lacul de agrement realizat aici, a fost amenajat intr-o perioada de 6 ani. Zona a fost amenajata intr-un stil mixt, peisagistica acestuia fiind elementul dominant. In jurul aleii centrale construite in stil geometric, se poate observa vegetatia plantata de gradinarii Samuel si Louis Leyvraz. Au fost plantati aici 4206 arbori mari, 5983 arbori coniferi, 48215 arbusti, dar si foarte multe plante si flori. Imediat dupa amenajare putea fi gasit aici un numar de cladiri anexate si pavilioane expozitionale special amenajate. Tot in aceeasi perioada exista aici o gradina zoologica. Elementele acesteia au fost transferate apoi la gradina zoologica ce isi are sediul in Baneasa.

Un element central era cascada realizata dupa planurile arhitectilor Petculecu si Schindl, frumos incadrata de trei sculpturi, ce poarta denumirea de Gigantii, sculpturi ce contureaza doi tineri nud si pe frumoasa adormita, sculpturi facute de Filip Marin, Dimitreie Paciurea si Karl Storck. Sculpturile au fost mai apoi mutate. Doua dintre acestea au fost pozitionate pe marginea Aleii Centrale, iar frumoasa adormita a fost transportata in Parcul Herastrau.

Dupa anul 1960, parcul a trecut prin numeroase transformari, suferind modificari majore. Majoritatea monumentelor care puteau fi gasite aici pana la acel moment au fost demolate, iar o parte din restul au fost mutate. Un exemplu ar fi moscheea “Hunchiar-Regele Carol I“, care poate fi gasita astazi in Piata Pieptanari. Nucleul central al parcului, esplanada, a fost largita, realizand astfel o panorama minunata.
Pe suprafata parcului se gaseste un important monument, cunoscut in timpul dictaturii comuniste sub numele de Monumentul eroilor luptei pentru libertatea poporului si a patriei, pentru socialism, Mausoleul din Parcul Carol. Aceasta zona a fost privita ca loc national de pelerinaj si reculegere datorita amplasarii Mormantului Ostasului Necunoscut aici in anul 1923. Parcul Carol a fost inscris pe Lista monumentelor istorice din 2004, fiind privit ca monument istoric de grupa A.

Bucurestiul ofera o larga paleta de locuri destinate relaxarii prin multitudinea de parcuri existente aici, dintre care enumeram Parcul Herastrau, Cismigiu si Parcul Tineretului.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>