Parcul Copou – Iasi

iasi obiective turistice diverse obiective turistice judetul iasi parc parcuri

 

Parcul Copou

Cel mai vechi parc din Iasi, datand inca din prima parte a secolului al XIX lea, Parcul Copou, se afla pe Dealul Copoului si este amenajat intr-un stil aparte, gazduind in centru Obeliscul cu lei, denumit initial Monumentul Legilor Constitutionale, monument ridicat dupa planurile lui Gheorghe Asachi.

Album foto Parcul Copou

Harta zonala Parcul Copou – Iasi

Descriere Parcul Copou

Aleea principala a gradinii este imbogatita de numeroase busturi dedicate marilor personalitati ale culturii romane. Aici intalnim Teiul lui Eminescu, dar si muzeul dedicat poetului.

Denumirea initiala a parcului era Podul Verde, acesta trecand printre gradini, vii si livezi, printre care se observa ocazional acoperisul cate unui conac boieresc. Cunoscut in zilele noastre drept Cartierul Copou, acesta reprezenta in trecut vechea “ulita aristocratica” si era situat pe Dealul Copou.

Istoria parcului a inceput in momentul in care a fost ridicat un foisor de odihna in stil turcesc care sa foloseasca domnitorului Grigore Ghica. De atunci, Copoul a intrat in atentia boierilor, care obisnuiau pana atunci sa acceseze doar zonele Bucium sau Galata.

In anul 1833, s-a hotarat ca orasul avea nevoie de o gradina publica, astfel, sub indrumarea lui Mihail Sturza au inceput lucrarile de amenajare a gradinii. Centrul parcului este strajuit de Obeliscul cu lei, cunoscut ca si Monumentul Legilor Constitutionale. Celebrul monument a fost proiectat de Gheorghe Asachi, fiind dedicat in cinstea lui Pavel Kiseleff, renumitul general rus, cunoscut prin reformele pe care le-a introdus in Moldova.

Se zvoneste ca in interiorul Obeliscului se afla un document organic ce dateaza inca din vremea lui Alexandru Ioan Cuza. Alaturi de monument se regaseste arborele cu insemnatate deosebita pentru poetul Mihai Eminescu, fiind foarte indragit de acesta. Astfel, aleea pe care este situat arborele a primit denumirea de Aleea Junimea.
Aleea gazduieste si bustul realizat din bronz al Veronicai Micle, dar si a altor membrii din Junimea, precum Ion Creanga, Nicolae Gane, Costache Negruzii si Ciprian Porumbescu.
Arhitectul Virgil Onofrei a conceput pe teritoriul parcului Muzeul Mihai Eminescu, langa care este organizat targul national de ceramica “Cucuteni”, ocazie prielnica ce aduna anual mesterii olari din toate colturile tarii.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>