Parcul Herastrau – Bucuresti

bucuresti

 

Parcul Herastrau

Parcul Herastrau sau Parcul National Carol al II-lea a fost construit in 1936 pe malurile Lacului Herastrau, fiind parcul cel mai extins din Bucuresti. Lacul din mijlocul parcului este parte a lantului de lacuri al raului Colentina. Astazi, Parcul Herastrau se intinde pe suprafata de 110 ha. Inainte de anii ’30, suprafata pe care astazi de desfasoara parcul era o zona mlastinoasa, asanata intre anii 1930 si 1935. Astfel, s-a adus in discutie amenajarea suprafetei ramase libera, avand in vedere ca in apropiere se afla si Arcul de Triumf.

Album foto Parcul Herastrau

Harta zonala Parcul Herastrau – Bucuresti

Descriere Parcul Herastrau

Parcul Herastrau se afla in partea nordica a orasului, pe locul ce a fost delimitat de B-dul Prezan Constantin – B-dul Aviatorilor – Sos. Nordului – Str. Elena Vacarescu – Sos. Bucuresti-Ploiesti – Sos. Kiseleff. In jurul anului 1806, lumea buna a Bucurestiului obisnuia sa iasa la plimbare in acest parc, pe malurile lacului, o zona foarte cautata din Bucuresti. Sotia printului regent Alexandru Ipsilanti, Doamna Ecaterina, impreuna cu doamnele Curtii, obisnuiau se se plimbe cu barca pe lac, in acompaniamentul muzicii turcesti.

Aceasta a infiintat pe malul lacului un chiosc unde se odihnea pe timpurile calduroase. Spre sfarsitul secolului al XIX lea, pana in 1930 parcul era cunoscut sub denumirea de Parcul National, ulterior fiind un loc obisnuit de promenada si conversatii intime pentru bucuresteni. Parcul Herastrau fost organizat intre anii 1936 si 1939 si detine vegetatie arboricola de salcii, plopi, artari, frasini si tei. Incepand din 1948, placutul loc de agrement a primit numele de Parc Herastrau, numarand azi, printre atractiile sale, un teatru de vara, pavilioane de expozitii, terase si restaurante.

Lacul Herastrau este utilizat pentru agrement, sporturi nautice si navigatie, fiind dotat cu salupe, hidrobiciclete, vaporase, iar punctele de atractie deosebite le constituie: Zona Expoflora, organizata pe o suprafata de 15 ha; Insula Trandafirilor, a carei compozitie are doua axe, una care deschide perspectiva catre Muzeul Satului si alta care face legatura cu restul parcului; Gradina Japoneza, amenajata in anul 1998 cu ajutorul Ambasadei Japoniei in Romania si Fundatiei Comemorative a Expozitiei Mondiale Japoneze; Monumente si statui; Aleea Cariatidelor de Constantin Baraschi a fost foarte apreciata in momentul lansarii, ei din cadrul sarbatorii Lunii Bucurestilor – 1939, fiind transpunerea unui element clasic grecesc in stil romanesc.

Taranca romanca reprezentata este privita cu pietate: figura aristocratica, silueta zvelta, strai romanesc tipic, remarcabil prin eleganta sobrietatii – motive populare pe manecile iei, horbote la maini si poale. Aleea a fost distrusa la un moment dat, actualul grup a fost refacut avand ca model o copie autorizata facuta de artist, care se gaseste in Cimitirul Belu. Statuia Generalului de Gaulle, in Parcul Herastrau, la intrarea dinspre Piata Charles De Gaulle a fost dezvelita cu prilejul Sommet-ului Francofoniei de la Bucuresti, in septembrie 2006. Are o inaltime de 4,7 metri si cantareste aproximativ cinci tone. Pe langa alte sporturi ce pot fi practicate in incinta parcului, “datul cu rolele” este de departe cel mai preferat. Skate Park este locul de intalnire al rollerilor din Bucuresti.

Partea destinata sportului si distractiilor a fost proiectata de catre arhitectul Visan si tehniceanul Mateescu, urmarind obtinerea unei uniuni armonioase intre cadrul natural si partea proiectata, tinandu-se cont si de arhitectura celeilalte zone a parcului. Proiectele pentru acest parc au fost facute de arhitectii Pinard si Rebhun, iar aleile au fost proiectate de arhitectul Octav Dobrescu.

Bucurestenii sau chiar turistii care doresc sa viziteze mai multe obiective pe teritoriul capitalei sunt invitati sa acceseze si obiective precum Muzeul AviatieiOpera RomanaMuzeul National de IstorieMuzeul Grigore AntipaMuzeul Taranului Roman sau Muzeul Militar National.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>