Parcul National Ceahlau – Carpatii Orientali

atractii naturale carpatii orientali muntii ceahlau obiective turistice judetul neamt parc national parc natural

 

Parcul National Ceahlau

Parcul National Ceahlau se afla in Masivul Ceahlau, cel mai impunator munte de pe teritoriul Carpatilor Orientali, in centrul acestora. Parcului National Ceahlau se intinde pe o suprafata de 7742 ha, dintre care 5200 ha sunt spatiu forestier, iar 600, suprafata golului alpin cu pasune. In Parcul National Ceahlau sunt incluse Rezervatia stiintifica Ocolasul Mare, Rezervatia stiintifica botanica Polita cu Crini, alaturi de monumentele naturale Cascada Duruitoarea si Avenul Mare.

Album foto Parcul National Ceahlau

Harta zonala Parcul National Ceahlau – Carpatii Orientali

Descriere Parcul National Ceahlau

Parcul National Ceahlau si-a inceput istoria in anul 2004, fiind este cea mai tanara rezervatie naturala din Romania. Din punct de vedere geologic, masivul s-a format din conglomerate, gresii si calcare. Rocile au realizat un relief cu forme variate ce infatiseaza turnuri, ace, piramide si polite. Aceste obiective sunt Turnul lui Butu, Panaghia, Polita cu Crini, Cascada Duruitoarea etc. Accesul poate fi facut prin intermediul potecilor turistice care sunt marcate, ce isi au startul in localitatile Izvoru Muntelui, Durau, Ceahlau, Tasca, Bicazu Ardelean, Izvoru Alb si Secu. Parcul National Ceahlau s-a format in 1971, in scopul ocrotirii elementelor cadrului natural, avand o foarte mare importanta stiintifica.

Parcul National Ceahlau are un inventar floristic si faunistic impresionant, gazduind numeroase animale si plante ocrotite si considerate monumente naturale. Rezervatia s-a facut remarcata si prin aspectele geologice si geomorfologice. Parcul National Ceahlau poate fi accesat doar pe baza unui bilet de intrare care se poate cumpara din punctele de acces in parc de la Durau si Izvorul Muntelui; vizitarea se face doar pe traseele turistice marcate, in timp ce camparea aici poate fi facuta doar dupa achitarea unei taxei de campare, realizandu-se in locurile amenajate.

Aprinderea focului se poate face doar in zonele de campare in cazul in care acestea au fost prevazute cu dispozitive speciale care sa nu afecteze vegetatia. Nu este permisa adunarea si defrisarea vegetatiei lemnoase pentru a aprinde focul. De asemenea este interzisa abandonarea deseurilor, taierea, ruperea sau scoaterea din radacini a arborilor, puietilor sau lastarilor. De asemenea, este interzisa distrugerea sau degradarea panourilor informative si indicatoare, dar si a placilor, stalpilor sau a semnelor de marcaj de pe traseele turistice. Pentru a ocroti genofondul vegetal si animal existent, dar si pentru a forma un cadru adecvat cercetarilor si vizitelor stiintifice, s-a impus un regim special de protectie dedicat zonei de cercetare stiintifica din Masivul Ceahlau, ce se intinde pe 5830 ha, pe spatiul dintre Complexul Lespezi, Piciorul Schiop si Scaunele ZeilorOcolasul Mare.

Parcul National Ceahlau este unul dintre putinele locuri in care exista esantioane nealterate ale naturii, aspect foarte important. Acesta este unul din motivele pentru care Parcul National Ceahlau este o deosebita atractie turistica montana din aceasta zona. Parcul National Ceahlau are cateva ecosisteme montane de mare valoare, cu continuitate in  toate subzonele, cuprinzand numeroase specii floristice si faunistice de o mare varietate si bogatie. Flora de aici contine 1097 de specii si 206 subspecii inventariate pana in prezent, ceea ce reprezinta o importanta acumulare floristica, fiind aproximativ 30% din flora Romaniei si 60% din flora judetului Neamt.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>