Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas

atractii naturale carpatii orientali cheile bicazului lacul rosu muntii hasmas obiective turistice judetul harghita obiective turistice judetul neamt parc national parc natural

 

Parcul National Cheile Bicazului - Hasmas

Situat in Muntii Hasmas din Carpatii Orientali, Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas se afla in partea central-nord-estica a Romaniei intinzandu-se pe teritoriul judetelor Harghita si Neamt.

Album foto Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas

Harta zonala Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas

Descriere Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas

Cu o lungime de 8 km, Cheile Bicazului se intind intre Statiunea Lacul Rosu si satul Bicazul Ardelean, legand prin raurile Bicaz si Bicajelul Transilvania de Moldova. Raul Bicaz a strabatut de-a lungul  miilor de ani Muntele Hasamas, si a format in masivul compus din roci calcaroase si solubile o vale subtire ce are culmi albicioase cu acelasi nume unde veti putea admira diferite specii de copaci sau animale. Valea Bicazului este, conform atestarilor documentare, o zona locuita inca din secolul al VII-lea, insa peisajul zonei a fost imbunatatit o data cu largirea artificiala a acesteia. Toti afluentii Raului Bicaz au format chei in peretii de calcar ai stancilor, dintre acestea amintim de Cheile Laposului, Sugaului si chiar Cheile Bicajelului. In acelasi timp cei ce doresc sa viziteze zona pot face o mica oprire si la Lacul Bicazului, lac antropic format in urma construirii barajului hidroenergetic.

Zona prezinta un puternic interes geolgic, geomorfologic, paleontologic si peisagistic insa si conditiile geoclimatice au influentat diversitatea biologica a parcului. Lacul Rosu, format prin bararea Paraului Bicaz confera un peisaj aparte celor ce viziteaza. Accesul se face pe DN12C sau DN12 iar suprafata Parcului National este de  6575 ha.

Punctele de atractie cele mai importanta sunt rezervatiile naturale ca Lacul Rosu, Cheile Bicazului, Cheile Sugaului (partea estica a parcului accesibila prin localitatea Bicaz-Chei), Avenul Licas (situat la extremitatea nordica a Parcului National), Masivul Hasmasu Mare si Masivul Hasmasu Negru. Biodiversitatea este marcata de specii rare ca cetina de negi, tamaita, papucul doameni, floarea de colt si tisa. De asemenea lepidoptere, amfibienii si reptilele completeaza si echilibreaza ecosistemul existent, speciile prezente si ocrotite fiind tritonul de munte, tritonul cu creasta, sarpele de alun, ciocanitoarea si cocosul de munte, corbul si vipera comuna. Din categoria mamiferelor amintim de cerbul capratin, capra neagra, ursul, lupul si rasul.

Statiunea Lacul Rosu este o statiune climaterica accesibila din municipiul Gheorgheni, punctele de de observatie fiind Suhardul Mic (se pot vedea Lacul Rosu, Paraul Oii si Masivul Hasmas) si Masivul Ghilcos (Masivele Shardul Mare si Mic, Muntele Ceahlau, Stancile Cupasului, Laposului si Sugaului). Formarea lacului s-a produs  in anul 1837 in urma unor ploi torentiale si furtuni, numele sau fiid dat de aluviunile de culoare rosie si reflectarea masivului Suhardul Mic. Potentialul turistic a fost decoperit abia in 1857 de trei vizitatori mirati de frumusetea peisajului necunoscut insa prima cabana a fost ridicata in 1925.

Poalele muntelui Hasmasul Mare gazduiesc Orasul Balan situat in partea sudica a Parcului National. Istoria acestuia a inceput din anul 1500 conform atestarilor documentare, in 1967 fiind locuit doare de maghiari. Activitatile de baza ale locuitorilor sunt cresterea animalelor si  munca la padure, bogatiile naturale ale zonei reprezentand un importand factor de supravietuire. Anual la Bicaz in prima duminica a lunii mai se orgaznizeaza “Armidem” ce este o serbare campeneasca unde veti putea admira jocurile populare ale zonei si lucarile din lemn si ceramica ale mesterilor populari.

Orasul Gheorgheni afla in partea vestica a parcului in Depresiunea Giurgeului a fost construit pe teritoriul unei foste asezari feudale a secolului al XIV-lea, atestarile documentare confirmand existenta acestuia inca din anul 1332. Trecut prin numeroase perioade grele ca incendierea de catre labonti, ciuma si fomete orasul  si-a incepu dezvoltarea in anul 1721. Monumentele ce pot fii vizitatea sunt bisericile si muzeul. Biserica Romano-Catolica reconstruita in 1756 are in incinta acesteia un potir si o cristalin din secolul XV. Alte biserici existente in oras sunt Biserica Reformata (construita intre 1895 – 1899), Biserica Catolica Armeneasca (stil baroc, costruita intre anii 1730 – 1734) si Biserica Armeana. Parohia catolica si Biserica Armeana sunt monumente arhitecturale inscrise in Registrul Oficial din Judetul Harghita. Muzeul orasului construit intre anii 1770 – 1787 de catre arhitectul Vertan Iztvan in stil baroc adaposteste expozitii ce prezinta mestesugurile zonei, exlpoatarea si prelucrarea lemnului dar si arta populara si plastica. Nu uitati sa vizitati Gradina Botanica ce are o suprafata de 16 ha si gazduieste 185 de specii.

Comuna Bicaz-Chei se gaseste pe valea Raului Bicaz, in partea estica a parcului. Existenta Bicazului dateaza din Epoca de Piatra, iar in secolul al XVII-lea era populata in special de iobagi. In urma rascoalei lui Horia, Closca si Crisan localitatea se dezvolta din ce in ce mai mult in prezent existand trei lacase de cult ortodoxe si unul baptist. In localitatea exista un strand si o plaja, locuri de campare, posibilitati de a practica alpinism si ski (in statiunea Durau) dar si vanatoare (mistret, cerb, cocos de munte).


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>