Parcul National Cheile Nerei – Beusnita

atractii naturale cascada beusnita chei cheile nerei lacul ochiul beiului muntii aninei parc national

 

Parcul National Cheile Nerei – Beusnita

Parcul National Cheile Nerei – Beusnita constituie o arie naturala protejata de lege, ce se desfasoara intr-o zona pitoreasca a judetului Caras – Severin, mai exact, in partea de sud vest a Muntilor Aninei.

Album foto Parcul National Cheile Nerei – Beusnita

Harta zonala Parcul National Cheile Nerei – Beusnita

Descriere Parcul National Cheile Nerei – Beusnita

Parcul national include zone cunoscute ale acestui colt de tara, printre acestea numarandu-se si localitatile Anina, Oravita, Bozovici, Carbunari, Ciclova Romana, Lapusnicu Mare, Sasca Montana si Sopotu Nou. Accesul catre aceasta zona este lesne de realizat, intrucat aria naturala este strabatuta de drumul national DN57 B, care leaga Orasul Oravita de Satul Bozovici. De asemenea, tot prin aceasta zona trece si faimosul tren ce leaga Anina de Oravita, o importanta atractie turistica, recunoscuta datorita faptului ca pe aceasta ruta se desfasoara cea mai veche cale ferata din tara noastra. Astfel, pe intreaga durata de doua ore a calatoriei cu trenul, se pot admira incantatoarele peisaje ce confera zonei un farmec aparte.

Parcul National Cheile Nerei – Beusnita a fost pentru prima data declarat arie naturala protejata de lege incepand cu anul 2000, urmand ca mai apoi, in anul 2003, sa i se restabileasca limitele si ajunga la suprafata actuala de 36.758 de hectare. Parcul natural include o frumoasa zona carstica, ce se bucura de un potential turistic remarcant: cursul mijlociu al Raului Nera. In desfasurarea sa, acesta a dat nastere unui defileu cu aspect de chei, cu numeroase formatiuni carstice si mici cascade, pesteri si canioane, ce contribuie la aspectul spectaculos si salbatic in acelasi timp al zonei. De asemenea, spre amonte parcul national include cursul Raului Beu, de-a lungul caruia se gasesc cateva atractii turistice cunoscute nu numai in aceasta zona, cat si la nivel national. Printre acestea se numara Lacul Dracului si Lacul Ochiul Beiului, cunoscute datorita culorii apei lor de un albastru incantator, Cascadele Beusnitei sau Cascada Susara. Parcul include de asemenea si o zona montana reprezentata prin abrupturi calcaroase, grohotisuri, ponoare, lapiezuri, pesteri si chei. Dintre toate acestea, cele mai cunoscute si mai vizitate sunt: Izbucul Bigar, Valea Ciclovei – Ilidia, Pestera Lenuta, Pestera Bijuteria sau Pestera de sub Padina Popii.

Pe langa toate aceste atractii naturale ce contribuie negresit la potentialul turistic al zonei, Parcul National Cheile Nerei – Beusnita gazduieste de asemnea o serie de habitate naturale ce reunesc diverse specii de flora si fauna, reprezentative pentru aceasta regiune a Muntilor Banatului. Astfel, se gasesc aici paduri intinse de fagi, stejari, carpeni si goruni, o serie de plante specifice, precum ouale popii, tasculita, usturoiul salbatic, cornul banatean, brandusa de toamna, bujorul banatean, stanjenelul de munte sau coada iepurelui. Nici fauna zonei nu se lasa mai prejos, intalnindu-se aici specii de mamifere, precum: lupul, ursul brun, vidra de rau, specii de lilieci: liliacul de iaz, liliacul comun sau liliacul mare cu potcoava si pesti.

Potentialul turistic al zonei nu se rastrange numai la atractiile parcului natural propriu zis, ci, dimpotriva, se gasesc in imprejurimile acestuia si alte obiective turistice ce merita vizitate. Bune exemple ar fi Biserica Ortodoxa Adormirea Maicii Domnului si Capela romano – catolica (primul lacas de cult al minerilor) din Oravita, Biserica fortificata si necropola medievala din Ilidia, Manastirea Calugara din Ciclovina Montana, declarata la randul ei monument istoric. Se pot vizita de asemenea si Uzinele de fier de la Anina sau Ansamblul de mori din Bozovici, declarat monument istoric national, datand din perioada anilor 1890 – 1897.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 3

 
 1. Turonian
  2011-02-25
  19:27:42

  Drumurile spre Cheile Nerei nu sunt greu accesibile, dimpotrivă. Se poate intra în chei fie de la Şopotu Nou fie pe la Sasca Română. Până în localităţile menţionate mai sus drumurile sunt asfaltate.

   
 2. Turonian
  2011-02-25
  19:25:05

  Lacul Ochiul Beiului este situat în Valea Beiului Sec (Munţii Aninei), NU în Cheile Nerei!

   
 3. Gabriela
  2010-10-23
  20:15:23

  Ma uitam cat de frumoase sunt, si cat de pacat ca este atat de greu accesibil drumul spre Cheile Nerei.
  A fost cineva? Aveti idee care este drumul optim pentru a putea ajunge acolo? Ma refer la un drum bun, nu rupt in doua cum sunt mai toate drumurile din tara noastra catre locuri frumoase?

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>