Parcul National Domogled – Valea Cernei

atractii naturale obiective turistice judetul caras severin obiective turistice judetul gorj obiective turistice judetul mehedinti parc national valea cernei

 

Parcul National Domogled

Parcul National Domogled este o arie naturala protejata de lege, ce inglobeaza intreaga Vale a Cernei, desfasurandu-se pe o suprafata mai mare de 61.000 hectare, pe teritoriul a trei judete: Gorj, Mehedinti si Caras-Severin. Intreaga arie naturala reprezinta un spatiu ce se bucura de un important potential stiintific, educativ, recreativ si turistic, reprezentand un loc in care turistii pot admira sau studia elemente naturale importante din punct de vedere floristic, faunistic, geologic, hidrologic sau speologic.

Album foto Parcul National Domogled – Valea Cernei

Harta zonala Parcul National Domogled – Valea Cernei

Descriere Parcul National Domogled – Valea Cernei

Accesul turistilor catre Parcul National Domogled se poate realiza foarte usor, din mai multe directii: dinspre Targu Jiu, Baia de Arama, Petrosani, Lupeni, Caransebes, Timisoara, Orsova sau Drobeta Turnu Severin.

Parcul national a luat fiinta abia in anul 1990, desi necesitatea ocrotirii acestui spatiu natural a fost semnalata inca din anul 1932, de catre Alexandru Borza, cel care s-a implicat de asemenea si in conservarea altor spatii naturale, prin infiintarea primelor rezervatii stiintifice din spatiul romanesc. Scopul principal al acestei arii naturale este protejarea ecosistemelor ce se dezvolta aici, reprezentand in acelasi timp un mediu natural perfect pentru recreere.

Avand in vedere ca acest parc national cuprinde intregul bazin al Raului Cerna, de la izvor pana la varsarea in Raul Belareca, zona mai este cunoscuta si sub denumirea mai populara de Valea Cernei. Panoramele intalnite de-a lungul intregii vai sunt incantatoare, fiind dominate de masivele semete ale Muntilor Godeanu, Muntilor Cernei, Muntilor Mehedinti si Muntilor Valcanului, ce stajuiesc bazinul raului.

Frumusetea peisajelor este intregita de elemente specifice reliefului carstic. Formatiunile calcaroase se imbina aici cu roci mai dure si o vegetatie bogata, dand nastere unui fenomen natural rar, ce trebuie conservat. Se gasesc aici o serie de abrupturi, cu un mare potential peisagistic, precum Marele Abrupt al Cernei, Abruptul Suscu, Abruptul Hurcu si Abruptul Domogled. Pe langa varietatea formelor de relief, un alt aspect remarcabil al parcului national este fauna de lepidoptere, insectele regasite in aceasta arie naturala reprezentand un procent de 45% din intreaga fauna de lepidoptere a tarii. Mai traiesc aici si specii de mamifere salbatice, precum ursul brun sau rasul, reptile, pasari, numeroase specii de lilieci, pesti si multe altele. Datorita pozitiei geografice a Parcului National Domogled, ce se gaseste aproape de marile Adriatica si Mediterana, a fost favorizata dezvoltarea unei flore caracterizata prin asociatii foarte rare in lume, protejate de lege, fiind incluse in Rezervatia Varful lui Stan. Se gasesc aici specii de plante precum alunul turcesc, laleaua pestrita, cornutul banatean, marul lupului, buruiana vantului sau pinul negru, o specie endemica foarte rara, intalnita in tara noastra numai in aceasta zona.

Parcul National Domogled este recunoscut la nivel national si chiar international, datorita pesterilor termale regasite in aceasta zona: Pestera lui Adam, unde traiesc numeroase colonii de lilieci, Grota cu Aburi, din crapaturile careia ies aburi fierbinti, cu un miros puternic de pucioasa sau Pestera lui Ion Barzoni. Atractiile acestei zone protejate pot fi admirate indeaproape, intregul parc national putand fi parcurs urmand traseele turistice marcate aici, dintre care 20 sunt omologate, iar 14 sunt in curs de omologare.

In imprejurimile Parcului National Domogled se gasesc de asemenea numeroase atractii turistice, dintre care merita a fi mentionate: Lacul Prisaca, Cascada Vanturatoarea sau Statiunea Baile Herculane, renumita pentru izvoarele de apa termala si tratamentele efectuate aici.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>