Parcul National Muntii Rodnei

atractii naturale muntii rodnei obiective turistice judetul maramures parc national rezervatii naturale

 

Parcul National Muntii Rodnei

Parcul National Muntii Rodnei reprezinta cea mai mare  arie naturala protejata de lege din lantul Carpatilor Orientali, desfasurandu-se pe o suprafata de 46.399 hectare, in partea centrala a Muntilor Rodnei. Intins pe o buna parte din teritoriile judetelor Bistrita Nasaud si Maramures, acest parc national face parte din patrmoniul mondial UNESCO, 3.300 hectare fiind desemnate “Rezervatie a Biosferei” inca din anul 1979.

Album foto Parcul National Muntii Rodnei

Harta zonala Parcul National Muntii Rodnei

Descriere Parcul National Muntii Rodnei

De-a lungul tuturor localitatilor pe care se intinde, Moisei, Sacel, Borsa, Maieru, Parva, Rebrisoara, Rodna, Romuli, Sant, Telciu si Sangeorg Bai, aceasta arie naturala ofera turistilor sau simplilor trecatori peisaje incantatoare, demne de toata admiratia. Cele mai cunoscute cai de acces catre zona parcului sunt: drumul national DN17D, pe traseul NasaudRebrisoara si drumul national DN17C, pe traseul SalvaBorsa.

Fauna si flora specifica zonei da nastere unei biodiversitati ce caracterizeaza aceasta intreaga zona de munte. Parcul National Muntii Rodnei cuprinde la randul sau mai multe arii naturale declarate rezervatii stiintifice, geologice, peisagistice, floristice, faunistice si speologice, ce contribuie cu succes la potentialul turistic al zonei. Printre acestea se numara: Rezervatia Stiintifica Pietrosu Mare, aflata in partea nord vestica a masivului, Rezervatia Naturala Piatra Rea, ce se intinde pe 50 hectare, protejate de lege pentru pajistile intinse pe care se gaseste floarea de colt, Rezervatia Mixta Pestera si Izbucul Izvorul Albastru al Izei, aflata in partea estica, ce prezinta un interes sporit pentru speologi sau Rezervatia Mixta Lala – Ineu, reprezentativa pentru relieful glaciar ce se gaseste in acesti munti. Printre cele mai renumite atractii naturale se numara si Cascada Cailor, Pestera Izvorul Tausoarelor, Pestera Zanelor sau Pestera Laptelui.

Prin parcurgerea traseelor montane existente in acesti munti, se poate descoperi varietatea peisajelor ce caracterizeaza intreaga zona. Bogatia floristica, reprezentata de specii de plante rare, precum opaitul Muntilor Rodnei, floarea de colt, bujorul de munte, laleaua pestrita, arnica, garofita de munte, pajistile boreale si alpine, padurile dacice de fag sau cele de conifere din regiunea montana inalta si bogatia faunei, reprezentata de specii precum: capra neagra, ursul carpatin, cocosul de munte, marmota sau cerbul carpatin, reprezinta un alt aspect ce contribuie cu succes la frumusetea acestei regiuni. In acest imens habitat natural sunt protejate si mai multe specii avifaunistice, printre care se numara ciocanitoarea neagra, potarnichea de tundra, acvila, cocosul, ciocanitoarea de munte, barza neagra si barza alba, starcul cenusiu, bufnita sau cocosul de mesteacan.

Desi peisajele reprezinta farmecul locului, zona se bucura si de numeroase alte obiective turistice de interes istoric si cultural. Se pot vizita in vecinatatea cunoscutului parc cateva din superbele lacasuri de cult maramuresene cu ale lor imense turle sau se pot admira, chiar si in treacat, asezarile taranesti traditionale rasfirate de-a lungul vailor adanci. Printre faimoasele manastiri si biserici maramuresene aflate in aceasta zona se numara: Manastirea Moisei, un complex monahal cu biserica din zid si Biserica de lemn Manastirea Moisei, declarata monument istoric, Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel din Sacel, Biserica din lemn din Borsa de Jos sau biserica romano-catolica din Rodna. Pe lista locurilor ce merita vizitate aici se numara si atelierul de lucru al unui cunoscut olar al zonei, Tanase Burnar, ce prelucreaza cu maestrie si priceperea mostenita din familie ceramica de Sacel.

Alte atractii ale zonei sunt si Partia de Ski Borsa si  partia de ski din Statiunea Valea Blaznei, ce pot reprezenta destinatii turistice ideale in timpul sezonului rece sau lacurile glaciare Lala Mare, Lala Mica, Buhaescu sau Iezeru Pietrosului.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. marbal
    2010-06-21
    10:24:51

    Worth viewed these places! They are superb!

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>