Parcul National Retezat – Transilvania

atractii naturale muntii retezat parc national parcul national retezat rezervatii naturale

 

Rezervatia Naturala Retezat

Parcul National Retezat este o arie geografica ocrotita de lege, fiind localizat pe suprafata Muntilor Retezat, in partea sud vestica a judetului Hunedoara. Acesta este primul parc national din Romania si a luat fiinta in anul 1935, ca urmare a frumusetilor naturale existente pe teritoriul muntilor de aici. Suprafata totala a parcului este de 54400 hectare, iar altitudinea la care se afla este cuprinsa intre 800 si 2509 metri.

Album foto Parcul National Retezat

Harta zonala Parcul National Retezat – Transilvania

Descriere Parcul National Retezat

Accesul catre parc se poate realiza din doua directii: dinspre Depresiunea Hategului sau dinspre Valea Jiului. In Hateg se poate ajunge dinspre orasul Deva, pe drumul national DN66 sau dinspre Caransebes, pe drumul national DN68. In Valea Jiului se poate ajunge atat dinspre orasul Deva, cat si dinspre orasul Targu Jiu, pe acelasi drum national, DN66.

Parcul National Retezat este supranumit de catre cunoscatori “taramul cu ochi albastri”, in acesti munti gasindu-se in jur de 80 de lacuri, in apa carora se oglindesc piscurile semete ale muntilor si albastrul cerului. Parcul a fost inclus in anul 1980 in reteaua mondiala a rezervatiilor biosferei, organizata in cadrul programului “Omul si biosfera” initiat de UNESCO. In acest cadru legal, Parcul National Retezat constituie obiectul unei actiuni tot mai intense de protejare a naturii, iar eforturile oamenilor de stiinta, a celor care administreaza rezervatia si a turistilor care o viziteaza, vor contribui la o protectie eficienta a tuturor frumusetilor naturale existente aici. Parcul este accesibil tuturor turistilor, cu conditia respectarii unor reguli de conduita corespunzatoare protectiei naturii.

In Retezat se gaseste un procent de aproape 40 la suta din numarul total al lacurilor glaciare de pe teritoriul Romaniei, dintre care merita a fi amintite Lacul Bucura, cel mai intins lac glaciar si Lacul Zanoaga, cel mai adanc lac glaciar din Carpatii romanesti. Turistilor care viziteaza Parcul National din Retezat li se ofera, de asemenea, un vast teritoriu cu aspecte originale, mai rar intalnite in complexitatea lor in alti munti din Romania. Sunt cuprinse aici etaje de vegetatie diverse, de la cele mai joase, pana la etajele alpine, unde conditiile de viata ale plantelor si animalelor sunt unele speciale. In felul acesta, cercetatorii din domeniul biologiei au avut mereu la indemana aici vaste elemente pe care sa le studieze, fiind infiintata in interiorul parcului o rezervatie stiintifica: Gemenele, care ocupa in jur de 2000 hectare din suprafata totala a rezervatiei.

Punctele principale pe limita parcului sunt reprezentate de Cabana Pietrele, Varful Mare, Stana din Rau, Varful Gruniu, Varful Dragsanu, Varful Stanuletii Mari, Valea Lapusnicului Mic, Gura Apei, Valea Raului Mare, Muntele Dosu Rudii si Varful Retezat. Turistii se pot deplasa in rezervatie numai pe traseele Gura ZlataCasa laborator GemenelePoarta BucureiLacul GemeneleTaul NegruSesele Mari si nu le este permisa parasirea potecilor, producerea de zgomote puternice, lasarea urmelor de vizitare, colectarea de plante sau capturarea faunei. Unul dintre cele mai spectaculoase peisaje este considerat cel oferit de Cascada Lolaia, formata pe raul Lolaia, afluent al Jiului de Est. In vizita de-a lungul traseelor din Retezat se intalnesc locuri in care plantele mai interesante sunt marcate cu tablite si inscriptii privind numele si specificul respectivei vegetatii. Astfel, in Poiana Rovinelor se pot admira in apropierea molizilor si jnepenilor intinse tufarisuri de bujor de munte sau scorus de munte. Ceva mai sus, langa Lacul Gemenele, sau mai departe, pe pragul glaciar de sub Lacul Stirbu pot fi identificate cu ajutorul placutelor specii din familia spinilor si ciulinilor sau macrisul si ferigi. In cadrul Parcului National se mai intalneasc si alte plante declarate moumente ale naturii, a caror culegere este oprita, printre aceste numarandu-se floarea de colt, sangele voinicului sau strugurii ursului.

In zona din apropierea Parcului National Retezat pot fi vizitate o serie de obiective culturale si istorice, dintre care, cele mai renumite sunt Schitul Retezat, Cetatea si Schitul Colt, Pestera Gura Cetatii sau ruinele fostei capitale a Daciei Romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. EIBEN
    2012-10-27
    16:32:17

    Cuvintele sunt de prisos...Cand te afli in Parcul National Retezat, ai impresia ca esti in alta lume.Parca dai timpul inapoi.Ai vigoare si o stare pozitiva greu de explicat.Aparatul de fotografiat nu prididea sa capteze imagini de vis.Merita sa veniti!

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>