Parcul National Semenic – Cheile Carasului

atractii naturale avenul din poiana gropii cheile carasului cheile garlistei lacul buhui muntii aninei parc national parc natural parcul national semenic

 

Parcul National Semenic

Printre cele mai cunoscute arii naturale protejate de lege din Romania se numara si zona Parcului National Semenic si a Cheilor Carasului, un minunat colt de natura. Parcul national se desfasoara in partea de sud vest a Romaniei, pe teritoriul judetului Caras – Severin, avand un potential turistic impresionant.

Album Parcul National Semenic – Cheile Carasului

Harta zonala Parcul National Semenic – Cheile Carasului

Descriere Parcul National Semenic – Cheile Carasului

Necesitatea infiintarii unui parc national in aceasta zona, in scopul de a conserva potentialul natural, a prins contur inca din anul 1982, cand s-a lansat o propunere oficiala, urmand ca abia in anul 2000 sa fie declarata oficial aceasta arie protejata. In prezent, suprafata pe care se desfasoara parcul se intinde pe o suprafata de peste 36.000 de hectare, in zona Muntilor Aninei si Semenic. Accesul catre acest parc se poate face din oricare dintre localitatile ce il inconjoara: Resita, Iabalcea, Carasova, Anina, Prigor, Crivaia sau Garana.

Pe intreaga suprafata a parcului se gasesc mai multe zone importante din punct de vedere fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic, printre care se numara: Rezervatia Buhui – Marghitas, cu Lacul Buhui si Pestera Buhui, Rezervatia Barzavita, Cheile Carasului, Cheile Garlistei, Izvoarele Carasului, Izvoarele Nerei, Pestera Buhui, Pestera Comarnic, Pestera Popovat si Pestera Rasuflatoarei. De-a lungul acestor rezervatii se desfasoara paduri intinse de fag, frasin, ulm, paltin de munte, stejar, carpen, dar si pajisti intinse, perfecte pentru relaxare si plimbari in sanul naturii. Se gasesc in aceasta zona a tarii si o serie de plante endemice: floarea semenicului, brandusa galbena, brandusa de toamna, garofita, sofranul, sanzienele si crinul de padure sau stanjenelul de stanca. La biodiversitatea zonei contribuie si fauna foarte diversificata a parcului, reprezentata de specii numeroase, precum ursul carpatin, cerbul, caprioara, lupul, rasul, jderul, dihorul, nevastuica, veverita, broasca rosie de munte, vipera cu corn si pasarile potejate si ele de lege.

Frumusetea peisajelor acestei zone, de o salbaticie impresionanta, poate fi descoperita urmand la pas cararile si traseele marcate prin inima muntilor. Prin Parcul National Semenic – Cheile Carasului trece si un traseu turistic marcat cu banda albastra, ce leaga Resita de Dunare, facand de asemenea legatura in partea de sud cu Parcul National Cheile Nerei – Beusnita. In sudul parcului se gaseste de asemenea renumita Cascada Bigar, clasata pe locul I in topul celor mai frumoase cascade din lume, realizat de The World Geography.

Se gasesc aici cateva localitati cu un potential turistic semnificativ, care, in urma evolutiei din ultimii ani, tind catre statutul de statiuni turistice (Brebu Nou, Valiug) In vecinatatea parcului se pot vizita de asemenea o serie de atractii turistice cunoscute ale zonei, atat din punct de vedere cultural si istoric, cat si natural. In Anina se pot vizita Biserica romano catolica, monument istoric ce dateaza din anul 1786 si uzinele de fier Anina, inscrise de asemenea pe lista monumentelor istorice. Din seria lacasurilor de cult, se mai pot vizita: Biserica romano – catolica din Brebu, Biserica Inaltarea Domnului din Bozovici, Biserica Sfantul Dumitru din Teregova sau Biserica romano catolica Maria Zapezii din Resita. Renumite in aceasta zona sunt si ansamblurile de mori din Bozovici, Garliste sau Mehadica. Cei pasionati de istorie sau arheologie pot vizita in aceasta zona situl arheologic de la Iabalcea, reprezentativ pentru epoca de tranzitie la epoca bronzului, situl arheologic de la Prilipet, ce dateaza din epoca romana, din secolele II – III si castrul roman Ad Pannonios de la Tergova.

Frumusetea peisajelor naturale, posibilitatea practicarii sporturilor de iarna si dezvoltarea agroturismului in imprejurimile parcului, fac din aceasta zona o destinatie turistica de exceptie, ce merita a fi vizitata.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
 1. Cristian
  2012-09-03
  15:09:19

  Daca s-ar putea: aici as dori sa fiu inmormintat... Am vazut multe locuri frumoase in Banat, insa in aceste peisaje m-am indragostit. Alte locuri sint mai salbatice, mai singuratice, mai mediatizate turistic, insa nu tot atit de frumoase! Recomand un traseu mai interesant decit cel cunoscut intrind in Chei de la Carasova si venind tot pe acelasi drum inapoi. Daca nu a-ti venit cu doua masini, ca sa lasati una in Carasova, rugati pe cineva sa va duca pina in apropiere de Iabalcea si veniti pe deal in jos pe poteca pina in Prolas, treceti riul, si o luati apoi la dreapta spre Carasova pe malul riului.
  Drumul devine astfel mai usor (tot in panta), se vad Cheile si de sus si de jos, si nu ve-ti vedea de doua ori aceleasi peisaje. Traseul dureaza ca. 4,5 h.

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>