Parcul Natural Bucegi

atractii naturale carpatii meridionali carpatii orientali obiective turistice judetul prahova parc natural rezervatii naturale valea prahovei

 

Parcul Natural Bucegi

Delimitat la est de Valea Prahovei, de Muntii Dihamului la nord, de Valea Raiciului la vest si de Masivul Gurguiatu, Parcul Natural Bucegi este una din cele mai semnificative rezervatii naturale de pe teritoriul tarii, fiind infiintat cu scopul protejarii resurselor naturale din zona si pentru a opri exploatarea naturii de aici. Cuprinde 14 rezervatii naturale si un numar ridicat de monumente spectaculoase ale naturii.

Album foto Parcul Natural Bucegi

Harta zonala Parcul Natural Bucegi

Descriere Parcul Natural Bucegi

Frumusetea Muntilor Bucegi consta in faptul ca acestia pot fi strabatuti urmand numeroase trasee turistice montane. Odata cu promovarea si dezvoltarea turismului a fost creat acest paradis montan pe o suprafata de 32663 ha.

Din punct de vedere geologic, Parcul Natural Bucegi cuprinde zona flisului Carpatilor Orientali spre vest si panza getica a Carpatilor Meridionali spre vest. Doua ramuri principale alcatuiesc Muntii Bucegi, ramuri care inchid intre ele bazinul superior al Ialomitei, dand o forma de potcoava ce se deschide spre partea sudica. Culmile pornesc din Varful Omu (2505 metri), cel mai inalt punct al masivului, desprinzadu-se in ramuri secundare, aici fiind inglobate Platourile Costilei, Caraimanului, Valea Jepilor, Piatra Arsa (2071 metri) si Vanturis (1851 metri). Parcul National Bucegi se afla pe teritoriile administrative a trei judete: Prahova, Brasov si Dambovita, administratia parcului fiind amplasata in Comuna Moroieni din judetul Dambovita. Aceasta superba rezervatie cuprinde numeroase obiective turistice, precum Cheile Zanoagei, Cheile Ursilor, Cheile Orzei si Cheile Tatarului.

Printre cele mai impresionante locuri din Parcul Natural se numara si Platoul Padina, situat la o altitudine de peste 1499 de metri si Platoul Zanoaga, unele din cele mai cunoscute locuri de campare din Muntii Bucegi.

Un deosebit spectacol natural din Parcul Natural Bucegi este Cascada Caraiman, una din cele mai spectaculoase caderi de apa, localizata pe Valea Jepilor.

Datorita plantelor, arborilor si a formatiunilor calcaroase sunt cateva zone care necestita o atentie deosebita si un grad mai mare de protectie. Dintre acestea fac parte Piatra Arsa, aflata la jumatatea distantei dintre Babele si Cota 2000.

Peisajul Muntilor Bucegi este imbogatit de celebre atractii naturale ce s-au format de-a lungul timpului. Cele mai vizitate monumente din aceasta zona de vis sunt Babele si Sfinxul. Sfinxul este un megalit antropomorf, format dintr-un mare bloc de piatra care treptat si-a capatat forma pe care o are astazi, datorita actiunii vantului. Numeroase legende fac trimitere la aceasta bijuterie naturala, facand din Sfinx una din cele mai cautate puncte de atractie din Muntii Bucegi. Foarte aproape de Sfinx pot fi intalnite Babele, un grup de formatiuni stancoase, formate prin actiunea agentilor externi precum vantul si precipitatiile, dar si prin coroziune.

Tot aici se gaseste Crucea Eroilor, simbolul Bucegilor, construita intre anii 1926 si 1928, in memoria eroilor cazuti in Valea Prahovei, in primul razboi mondial, avand o inaltime de 33 de metri.

Spectacole ale naturii, precum cascadele reprezinta repere importante in Parcul National Bucegi. Cascada Urlatoarea, una din cele mai semnificative atractii turistice se afla la o altitudine de 1110 metri, in apropierea traseului BusteniPlatoul Bucegi si reprezinta alaturi de Cascada Ialomitei unele din cele mai vizitate locuri din zona. Aceasta din urma este cea mai spectaculoasa cascada din zona Carpatilor Meridionali, avand o cadere libera de 15 metri. Inaintand pe vale se observa peisaje de nedescris ce cuprind stramtori, precum si Cheile Tatarului, Cheile Zanoagei, Lacul Bolboci si Lacul Scropoasa, o deosebita oglinda verzuie.

Prin dizolvarea calcarului muntilor au luat nastere pesteri, precum Pestera Ursilor, Pestera Ratei si Pestera Ialomitei, deschisa si pentru vizitare, aflandu-se in Cheile Pesterii, pe versantul drept al Ialomitei, fiind sapata in culmea sud-estica a muntelui Batrana, la o altitudine de 1530 de metri. Aceasta este cea mai cunoscuta pestera din zona Parcului Natural Bucegi.

Peisajul feeric este imbogatit de culmile ce pot fi observate pe ramurile Muntilor Bucegi, precum Baba Mare, Cocora, Laptici, Doamnele, Gutanu, Batrana, Grohotisu, Tataru, Deleanu si Lucacila.

Diversitatea formelor de relief a determinat instalarea unei flore foarte bogate ce cuprinde toate grupele de plante. Pot fi gasite specii ca sangele voinicului, papucul doamnei, floarea de colt, feriga de piatra. Aici supravietuieste si o rara planta, cu un aspect deosebil, stanjenelul mic de munte.

In urma investigatiilor facute in Masivul Bucegi, reiese faptul ca in prezent au fost descoperite 3500 de specii de animale, precum mamifere, pasari, insecte si reptile, dintre care enumeram cerbul, capra neagra, ursul brun, vulpea, rasul, cocosul de munte, vulturul plesuv, precum si soparla de nisip, sarpele fin si vipera comuna.

Printre punctele de acces la Parcului Natural Bucegi se  numara si renumitele statiuni de pe Valea Prahovei: Predeal, Sinaia, Busteni si Poiana Tapului.

In prezent, in Romania mai exista 16 Parcuri Nationale si Naturale, insa Parcul Natural Bucegi detine un loc de frunte prin bogatia florei si a faunei, dar si a peisajelor de neegalat, un spectacol al naturii ce se desfasoara in inima muntilor, care atrage numerori turisti, cercetatori si iubitori de natura.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>