Parcul Reconcilierii – Arad

obiective turistice judetul arad parc parcuri

 

Parcul Reconcilierii

Parcul Reconcilierii Romano-Maghiare este unul dintre obiectivele cu cea mai mare importanta cultural-istorica, in ceea ce priveste contextul relatiilor romano- maghiare, situat in centrul orasului Arad, pe Strada Ecaterina Teodoroiu, judetul Arad, Crisana, aflat in apropierea Turnului de Apa, edificiu reprezentativ pentru aradeni.

Album foto Parcul Reconcilierii

Harta zonala Parcul Reconcilierii

Descriere Parcul Reconcilierii

Parcul Reconcilierii a fost inaugurat in anul 2004 si se gaseste pe Lista Monumenteleor Istorice ale judetului Arad din anul 2014, datorita celor doua grupuri statuare, Statuia Libertatii si Arcul de Triumf semnificative pentru locuitorii orasului. Construirea parcului a fost gandita dupa modelul reconcilierii franco-germane, semnat in anul 1963, de catre presedintele Frantei Charles de Gaulle si cancelarului Germaniei Konrad Adenauer, cu scopul de a pune capat unei rivalitati seculare.

Momentul istoric ilustrat in Parcul Reconcilierii este Revolutia dintre anii 1848 si 1849 care, dupa infrangere, 13 generali antihabsburgici, cunoscuti sub numele de cei 13 de la Arad, au fost condamnati la moarte si executati pentru crima prin lezmajestat. Cei 13 ofiteri ai armatei imperiale austrice au fost acuzati de alaturare la miscarea revolutionara a lui Lojos Kossuth si sustinerea revendicarilor maghiare de independenta fata de Imperiul Austriac, prin incalcarea juramantului de fidelitate fata de Casa de Habsburg. In memoria lor, in anul 1890 s-a develit monumentul maghiar Statuia Libertatii, amplasata pentru prima data, in Piata Avram Iancu.

Statuia Libertatii este opera sculptorului Groggy Zala din Budapesta, ce simbolizeaza libertatatea. Statuia contine cateva statui secundare ce simbolizeaza Desteptarea Libertatii, Spiritul de Lupta si Daruire si Luptatorul Muribund, iar in partea inferioara a statuii sunt ilustrate basoreliefurile celor 13 generali martiri. Monumentul maghiar a fost demontat, in anul 1924, la ordinul guvernului I. C. Bratianu si amplasat ulterior in Parcul Reconcilierii, in anul 2004.

Arcul de Trimf a fost dezvelit in anul 2000, de catre sculptorul Ion Bolborea, construit din marmura, cu numeroase statui ce ilustreaza personaje participante ale Revolutiei din anul 1848.

Constructia de aproximativ 9 metri, simbolizeaza revolutia dintre cele trei tari romanesti, Tara Romaneasca, Transilvania si Moldova, sub arcul realizat din marmura sunt ilustrati revolutionarii din Bucuresti, iar pe arc sunt amplasate basoreliefurile fruntasilor miscarilor de la 1848. Printre personajele cunoscute se afla Nicolae Balcescu, Avram Iancu si Mihail Kogalniceanu. Pe Arcul de Triumf este ilustrat si momentul reconcilierii intre Avram Iancu si Ludovic Kossuth.

La inaugarea Parcului Reconcilierii din data de 25 aprilie 2004, au fost prezenti delegatiile guvernamentale ale Romaniei si Ungariei si cateva mii de persoane, majoritatea fiind maghiari din Romania si Ungaria.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Palatul Cenad, Teatrul de Stat Ioan Slavici, Casa cu Ghiulele, Casa Gotica, Palatul Ronai, Templul Masonic, Casa cu Mosaic Aurit, Statuia Sfantului Florian, Muzeul Memorial Vasile Goldis, Muzeul Cofetariei si Biserica Sarbeasca Sfantul Petru si Pavel.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>