Pastele Cailor in Transilvania

datini populare obiceiuri populare

 

Pastele cailor

Pastele cailor sau Joia Iepelor din Transilvania este o sarbatoare veche, care are loc in joia din cea de-a saptea saptamana dupa Pasti, in unele zone din Transilvania fiind cunoscuta drept Ispas. Acest obicei din batrani spune ca atunci cand Maica Domnului l-a nascut pe Iisus Hristos, in ieslea grajdului, animalele ce se aflau in grajd au luat si ele parte la eveniment. Pe cat de cuminti stateau boii si oile, pe atat de galagiosi erau caii prezenti in grajd. Ca indispunere ca pruncul nu avea liniste din cauza ranchezatului cailor, Maica Domnului se zice ca le-ar fi spus sa nu se sature de mancare decat o data in an, la Inaltarea Domnului, cand Fiul ei se va inalta la cer. In aceasta zi de sarbatoare a cailor, se spune ca ei se satura de pascut iarba campului.

Pastele cailor

De denumirea de Ispas, traditia locurilor a pastrat o alta legenda, se spune ca Ispas ar fi fost un om ce a participat, alaturi de cei trei Apostoli, la Inaltarea Domnului. Tinand cont ca Ispas era un om bun si vesel, oamenii cauta ca in aceasta zi sa fie bine dipsusi si sa nu se certe. Tot in popor se spune ca acel om care trece in nefiinta de Ispas va ajunge direct in Rai.

Pastele cailor

Pastele Cailor sau Ispasul are loc in ziua de Inaltarea Domnului, mai exact in joia din saptamana a sasea de dupa Pasti. Pastele Cailor nu are o data fixa, din cauza serbarii Pastilor in date diferite an de an. Din aceasta cauza, probabil se spune La Pastele Cailor, insemnand o data nestiuta inca. De sarbatoarea lor, caii nu sunt pusi la caruta si primesc fan proaspat, din belsug iar pe vremuri se tineau slujbe religioasa pentru sanatatea lor. Tot in aceasta zi, de Pastele Cailor este un obicei, ca manjii cailor de munte sa fie dusi la pascut, unde creste o planta ce da o dispozitie de euforie animalelor, planta care este cautata, deseori de capriori. Planta aceasta da rezistenta contra brancului, o boala resimtita de aceste animale. In Transilvania, se tin Mosii de Ispas acest lucru tine de impodobirea caselor si mormintele cimitirului cu crengi de nuc, paltin, iar la ferestre asezandu-se frunze de leustean. Satenii cred despre leustean ca ar fi fost crescut la piciorul Crucii lui Hristos. Se fac pomeni pentru morti impartindu-se paine calda, ceapa verde si rachiu. Aceasta este ultima zi in care se mai pot rosi oua. In ograda casei, satenii marcheaza vitele si sunt taiati unii miei.

Pastele cailor

Acest obicei de serbare a Cailor era un bun prilej pentru organizarea de targuri si pentru incheierea unor afaceri. Aceasta zi de sarbatoare mai era vazuta ca una ‘’a soroacelor’’ cand se incheiau platile intarziate, neachitate la Sfantul Gheorghe, dupa cum era obiceiul. Se mai spune si ca plantele sadite dupa aceasta zi nu vor da rod .

Pastele cailor


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>