Pestera Bolii – Muntii Sureanu

obiective turistice judetul hunedoara pesteri

 

Pestera Bolii

Pestera Bolii este situata la 6 km de orasul Petrosani, in partea de nord, unde se intalnesc Muntii Retezat cu Muntii Sureanu. Este parte componenta a Rezervatiei Gradistea Muncelului, in judetul Hunedoara.

Album foto Pestera Bolii

Harta zonala Pestera Bolii – Muntii Sureanu

Descriere Pestera Bolii

Pestera si-a mostenit numele prin familia Bolia, beneficiara a unei donatii de pamant de la regele Sigmund, in perioada anului 1404. Interiorul pesterii este usor de parcurs, inaltimea acesteia fiind cuprinsa intre 10 si 12 metri.
Desi are o lungime de 455 de metri, doar 75 de metri din pestera sunt deschisi pentru vizitare, aceasta fiind in curs de amenajare. Interiorul pesterii este plin de imagini inedite, care necesita timp si imaginatie pentru a fi interpretate.
Sapaturile Paraului Jupaneasa in calcarele jurasice au dat nastere acestei bijuterii naturale, in care galeria principala are dimensiuni impresionante, reprezentand o cale de acces spre alte sali considerate spatioase. Pe o mare portiune din pestera, aproximativ 466 de metri, galeria coboara doar 3 metri. Datorita circulatiei aerului intre intrare si iesire, pestera nu prezinta stalactite sau stalagmite, dar acest fapt nu ii deterioreaza in niciun fel caracterul deosebit. Paraul de la iesirea din pestera este Paraul Galbina. In anii ’60 au fost realizate poduri in scopul traversarii peste parau, dar de-a lungul timpului s-au deteriorat si au fost distruse. Farmecul acestei atractii naturale este dat de diversitatea formelor, prezentand numeroase curbe si tunele, insa, pentru ca traseul prin interiorul pesterii sa fie mai usor, au fost montate podele. Iesirea se face in apropierea caii ferate ce leaga Petrosani de Hateg. Incepand cu perioada interbelica, pestera a fost privita si din punct de vedere cultural, principala sala, sala cu dimensiunile cele mai mari a fost folosita pe post de sala de spectacole, fiind denumita specific, “Sala de concert”, datorita acusticii excelente.

Pestera Bolii se afla pe teritoriul localitatii Banita, si poate fi accesata de pe drumul european E79. Alaturi de Pestera Bolii, alte obiective turistice care apartin de Rezervatia Gradistea Muncelului ce pot fi vizitate sunt Cetatea Dacica Bolii, Castrul Crivadia si Canioanele de la Crivadia.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>