Pestera Buhui – Muntii Aninei

muntii aninei muntii banatului obiective turistice judetul caras severin pesteri

 

Pestera Buhui

Pestera Buhui se numara printre cele mai cunoscute pesteri din judetul Caras Severin si este localizata intr-o frumoasa zona a Muntilor Aninei. Fiind formata din galerii ce se intind pe mai mult de 3000 metri, Pestera Buhui este una dintre cele mai mari pesteri din intreaga grupa a Muntilor Banatului, fiind depasita doar de catre Pestera Comarnic.

Album foto Pestera Buhui

Harta zonala Pestera Buhui – Muntii Aninei

Descriere Pestera Buhui

Numele Pesterii Buhui a fost preluat de la Paraul Buhui, care traverseaza in intregime lungimea galeriilor sale interioare. Aceasta atractie naturala ilustreaza foarte bine relieful carstic ce caracterizeaza aceasta zona a Resitei si Moldovei Noi, fiind declarata in anul 1969 rezervatie naturala speologica, protejata de lege.

Accesul catre aceasta zona in care s-a format pestera nu este complicat, cel mai la indemana punct de plecare fiind reprezentat de Orasul Anina. Pestera se gaseste foarte aproape de Lacul Buhui, situat la o altitudine de aproximativ 640 metri inaltime, existand de asemenea si un traseu turistic marcat intre cele doua obiective turistice. Pestera Buhui a fost descoperita pentru prima data de catre localnici, dupa ce acestia au construit barajul din apropiere, in scopul de a alimenta orasul cu apa potabila. Cercetarile propriu zise au fost realizate de catre specialisti incepand cu anul 1875, cand s-au facut aici mai multe fotografii si au fost intreprinse diverse experimente, de catre diferiti oameni de stiinta, precum biospelogi sau paleontologi.

Intreaga lungime a galeriilor Pesterii Buhui insumeaza, conform datelor existente, 3217 metri, dintre care lungimea galeriei principale este de aproximativ 2100 metri. Restul galeriilor au dimensiuni si forme variabile, prezentand de-a lungul lor mai multe sali interioare. Pe langa diversele concretiuni si alte formatiuni carstice, specifice pesterilor, unul dintre cele mai inedite aspecte este reprezentat de Cascada Alba, ce s-a format pe unul dintre peretii grotei. De-a lungul galeriei principale curge si Paraul Certej, ce se uneste cu Paraul Buhui in punctul uneia dintre cele trei intrari in pestera (Intrarea Certej). Pestera poate fi parcursa in totalitate, insa numai de catre persoane rezistente la efort, insotite de specialisti ce au experienta in explorarea acestor atractii naturale.

Intrucat interiorul nu este amenajat, conditiile de vizitare impun cateva reguli. Cei ce isi doresc sa exploreze galeriile interioare ale acestei imense grote au nevoie de costume si echipamente speciale, mijloace de iluminat, dar si de o barca pneumatica, absolut necesara pentru vizitarea pesterilor cu apa. De asemenea, ar fi de preferat ca printre grupul de vizitatori sa se regaseasca si persoane ce detin cateva cunostinte de baza in speologie.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>