Pestera Caput – Muntii Apuseni

muntii apuseni obiective turistice judetul bihor pesteri

 

Pestera Caput

Pestera Caput, cunoscuta in trecut si sub denumirea de Pestera Hamlet, este una dintre numeroasele atractii naturale din cadrul complexului de formatiuni carstice dezvoltat in zona Platoului Padis, Muntii Apuseni, una dintre cele mai pitoresti regiuni ale judetului Bihor.

Album foto Pestera Caput

Harta zonala Pestera Caput – Muntii Apuseni

Descriere Pestera Caput

Pestera de la Caput a fost decoperita in urma cu foarte multi ani, intrucat zona de pasunat in care aceasta se gaseste era des frecventata de localnicii din imprejurimi. Prima mentiune intr-un document oficial referitoare la aceasta pestera a fost facuta in anul 1903, numeroase expeditii fiind realizate aici de mai multi cercetatori si speologi in jurul anilor 1952-1953.

Accesul catre Pestera Caput se realizeaza pe un traseu turistic marcat cu triunghi rosu, ce pleaca din Cabana Padis si ajunge in Poiana Caput, iar intrarea propriu zisa in pestera este situata la capatul Vaii Izvorul Ursului, la o altitudine de aproximatic 1065 metri. Portalul prin care se patrunde in pestera este destul de mare, iar singura galerie interioara a grotei inregistreaza o lungime de peste 1,8 km.

In Pesteta Caput sunt colectate cele mai multe dintre cursurile de apa din bazinul Izvorului Ursului. Explorarea acestei pesteri este recomandata doar celor experimentati, cu vaste cunostinte de speologie si obisnuiti cu acest tip de expeditii, intrucat pestera poate fi destul de periculoasa, mai ales cand cantitatile de precipitatii depasesc mediile normale. De asemenea, in timpul expeditiilor in pestera ar trebui sa fie de nelipsit echipamentele speciale si mijloacele de iluminat.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>