Pestera Cetatea Radesei – Muntii Apuseni

atractii naturale muntii apuseni muntii bihorului obiective turistice judetul bihor pesteri

 

Pestera Cetatea Radesei

Pestera Radesei se localizeaza in Cetatile Radesei, Muntii Apuseni, in partea de nord a Platoului Padis.  Pestera are o lungime de peste 260 metri. Acestul se face cel mai usor pornind de la Cabana Padis pe traseul marcat cu banda rosie prin Poiana Varasoaia. Traversarea Cetatilor Radesei nu este recomandat vara pe timpul ploilor torentiale cand debitul paraului creste doarece face aproape imposibila trecerea zonelor inguste.

Album foto Pestera Cetatea Radesei

Harta zonala Pestera Cetatea Radesei

Descriere Pestera Cetatea Radesei

Pestera Cetatea Radesei a trecut evolutie impresionanta, exemplificand astfel felul in care se transforma cavernamentele in chei de amploare. Pestera se face remarcata prin portalul ce are inaltimea de peste 15 metri si latimea de 7 metri, avand o forma ogivala, ce conduce spre Sala Mare, care este luminata prin patru hornuri. Pestera se prezinta sub forma de tunel lung de 212 metri, avand salile de dimensiuni impresionante, cu hornuri care ajung pana la tavan sau suprafata.

Cele cinci ferestre create de aceste hornuri, lasa sa patrunda in pestera raze de lumina. In aval tunelul se continua cu un canion lung de circa 50m si foarte ingust. Intreaga podea este acoperita de blocuri mari de stanca, printre care se strecoara apele cu un vuiet asurzitor formand repezisuri si cascade care trebuiesc trecute. Urmeaza o zona ingusta si lipsita de lumina pana se ajunge in zona de sub Fereastra I, un alt aven care perforeaza pachetul de calcar. Urmeaza un canion stramt, lipsit de lumina, cu marmite turbionare tipice de eroziune dupa care se ajunge la iesirea in Poiana Radesei. Traseul parcurs in subteran are 260m si o denivelare de 36m.

In drumul subteran al paraului se observa prezenta a cinci avene care contribuie la spectaculozitatea pesterii. La iesire apele curg printr-un canion stramt, aparut ca urmare a prabusirii tavanului pesterii. Nu are formatiuni carstice spectaculoase, dar pestera are un important potential turistic. In cadrul pesterii nu s-au fost facut sapaturi arheologice sistematice, insa intreg spatiul ofera surprize. S-au gasit aici cateva exemplare de Myotis myotis si Limonia nubeculoasa. Pestera are un grad de dificultate mediu si nu se recomanda accesarea pe vreme ploioasa. Pentru a vizita pestera este necesar sa detineti surse de iluminat.

Datorita amenajarilor efectuate, precum scarile si podetele, pestera poate fi vizitata cu usurinta. Din aval se ajunge din nou la portalul situat deasupra pesterii. Dupa pestera, trecand de Canionul Radesei, se acceseaza Poiana Radesei, poiana inchisa de stanci, de vegetatie si de pantele abrupte ce sustin molizii de dimensiuni impresionante, printre care se observa palcurile de afinisuri. In acest loc, Paraul Radeasa se intalneste cu Paraul Feredeului, formand astfel Somesul Cald. Mai departe, Cheile Somesului Cald ofera privelisti deosebite ale abrupturilor calcaroase ce se inalta mai mult de 100 de metro, coborand pana la patul vaii. In aceasta zona pitoreasca se poate vizita si Canionul Moloh, Pestera Uscata, Pestera Honu, Pestera Tunelul Mic si de asemenea peretele de calcar de 110 de metri al Cuciulatii peste care se observa creasta de legatura dintre culmile Piatra Arsa, Piatra Graitoare, Varful Britei si Piatra Talharului, mergand mai departe spre Vladeasa.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>