Pestera Cioclovina – Muntii Sebes

muntii sebesului obiective turistice judetul hunedoara pestera cu apa pesteri

 

Pestera Cioclovina

Pestera Cioclovina este amplasata in zona Parcului Natural Gradistea Muncelului – Cioclovina, o arie naturala protejata de lege, in scopul protejarii habitatelor naturale ce se gasesc in aceasta zona, dar si a peisajelor naturale incantatoare oferite de relieful carstic dezvoltat aici.

Album foto Pestera Cioclovina – Muntii Sebes

Harta zonala Pestera Cioclovina – Muntii Sebes

Descriere Pestera Cioclovina – Muntii Sebes

Pestera Cioclovina face parte dintr-un complex carstic mai amplu, PonoriciCioclovina, ce reprezinta una dintre cele mai mari rezervatii speologice din spatiul romanesc. Pestera s-a format in partea nord vestica a Muntilor Sebes, pe plaiuri hunedorene, in imediata apropiere a localitatii al carui nume il poarta. Accesul in zona pesterii nu se realizeaza foarte greu, din Orastie, urmandu-se traseul LudesiOcolisul de SusLuncaniBosorodCioclovina. Din sat, cei cinci – sase kilometri ramasi pana la pestera pot fi parcursi fie cu masina, fie pe jos, pentru a profita din plin de frumusetea peisajelor ce fac deliciul unei drumetii in inima muntilor.

Pestera a fost sapata in munte de catre apele Paraului Ponorici, al carui izvor se gaseste aici. Practic, pestera este formata din doua sectiuni suprapuse, caverna seaca sau “Cioclovina uscata”, fiind suspendata deasupra cavernei cu apa. In timp ce pestera uscata poate fi vizitata de orice turist, in ciuda faptului ca nu exista nicio amenajare speciala, pestera cu apa este accesibila numai specialistilor in speologie. Peretii interiori ai pesterii sunt impodobiti cu diverse formatiuni specifice pesterilor, dintre care se remarca margelele de chihlimbar. Aici, in interiorul pesterii se gaseste cel mai mare monocristal din tara, ce masoara un metru si 13 centimetri si tot aici a fost descoperit cel mai vechi craniu de “homo sapiens”. Din aceasta pestera erau extrase pana in anul 1930 cantitati mari de guano, ce era ulterior transportat cu ajutorul unui furnicular.

In zona pesterii se gasesc si alte atractii ce pot fi vizitate, cea mai cunoscuta fiind Cetatea Dacica Luncani – Piatra Rosie, inscrisa pe lista patrimoniului UNESCO.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. nicu
  2011-10-30
  19:44:39

  Zona este superba iar drumul este bun.Nu exista marcaje care sa te duca la pestera iar cand ajungi acolo ori o gasesti inchisa cu ditamai lacatul ori gasesti pe unii gata sa sparga lacatul sa poata vedea frumusetile interioare.Macar sa se sinchiseasca autoritatile locale sa puna un program de vizitare daca este deschisa publicului aceasta pestera.Nu mai spun ca nici spre cetatea dacica Piatra rosie nu exista marcaje. Poate reusim macar semne sa punem.

   
 2. Sopincean Mihaela
  2010-11-30
  17:48:51

  In zona de NV, S si SV a Muntilor Sureanu sunt numeroase pesteri, dar putine pot fi vizitate in interior de catre turistii obisnuiti deoarece necesita echipament special pentru practicarea speologiei. De asemenea sunt numeroase locuri in care istoria are rezonante puternice, dovezile fiind din toate etapele de dezvoltare ale poporului roman. In afara de turism si speoturism, in aceasta parte a tarii se mai poate practica si canyoningul. Detalii pe Clubul Sporturilor Montane Hunedoara

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>