Pestera Coiba Mare – Muntii Apuseni

obiective turistice judetul alba pesteri

 

Pestera Coiba Mare

Pestera Coiba Mare este situata in partea de sud a Masivului Bihor, pe teritoriul judetului Alba. Intrarea in pestera, ce se gaseste la aproximativ 300 de metri de Catunul Casa de Piatra, are o inaltime de 47 metri si o latime de 74 metri. Lungimea totala pe care se desfasoara galeriile interioare ale pesterii inregistreaza aproximativ 4 km.

Album foto Pestera Coiba Mare

Harta zonala Pestera Coiba Mare –  Casa de Piatra

Descriere Pestera Coiba Mare

Cel mai bun ghid prin galeriile pesterii este paraul care strabate pestera de sub malul stang al Girdisoarei si pana in Sala Confluentei, unde se uneste cu scurgerea subterana a Vaii Gardisoara. Urmand acest curs de apa se pot vizita Sala Mare, apoi, trecand pe sub doua bolti joase, Sala Jeannel, Sala Confluentei. De aici incepe un sifon de 60 metri lungime si 10 metri adancime, care face legatura cu Pestera Coiba Mica, aflata la 350 metri in amonte. Acest traseu este dificil de traversat datorita cursului mare de apa, iar cascada de 3 metri inaltime si doua lacuri adanci ingreuneaza si mai mult accesul spre adancurile pesterii. La 386 metri de un al treilea lac, sifonat, gasim locul in care viiturile au adunat numerosi busteni, crengi, care fac imposibila orice incercare de explorare. Acest ultim lac este numit Lacul Mortii, iar apa scalda inca 2,5 km de galerii necunoscute, urmand sa revina la suprafata cativa km in aval, prin Izbucul Tauzului sau La Moara Filii, cum mai este denumit. Tot acest traseu reprezinta partea inferioara, accesibila a pesterii. Partea superioara este un amplu sistem labirintic, ce nu este recomandat turistilor.

Pestera Coiba Mare poate fi vizitata pe tot parcursul anului, mai putin in perioadele in care nivelul apei este ridicat si este necesar echipament speologic pentru a vizita intreaga pestera. Cealalta cavitate de aici, Pestera Coiba Mica este inaccesibila turistilor, fiind in totalitate inundata.

Turistii  ajunsi in aceasta zona, mai pot vizita o serie de alte atractii naturale ale regiunii, precum: Ghetarul Vartop, Izbucul Tauzului, Pestera Huda Orbului, Pestera Oilor.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>