Pestera Coliboaia – Muntii Apuseni

atractii naturale muntii apuseni obiective turistice judetul bihor pesteri

 

Pestera Coliboaia

Aparent o pestera obisnuita, Pestera Coliboaia a surprins prin descoperirile recente facute in interiorul acesteia. In judetul Bihor, pe teritoriul Parcului Natural Apuseni se gaseste Pestera Coliboaia, unde s-au descoperit recent cele mai vechi picturi rupestre din lume.

Album foto Pestera Coliboaia

Harta zonala Pestera Coliboaia – Muntii Apuseni

Descriere Pestera Coliboaia

Pestera Coliboaia se afla pe Valea Sighistelului, la 5 km in amonte de Satul Sighistelului, la altitudinea de 560 de metri si la 120 de metri amonte de Pestera Magura. Aceasta nu poate fi parcursa cu usurinta datorita raului subteran care o strabate, formand mai multe sifoane. Celebrele picturi rupestre recent descoperite se afla intr-o galerie mai inalta, protejate de apa care se infiltreaza. Exista posibilitatea ca alte picturi sa fi fost distruse de apa.

In anul 2009 a fost facuta marea descoperire, dar anuntul referitor la dovezile ca acolo au trait oamenii preistorici a fost facut abia in 2010. Desenele, numite si picturi negre reprezinta animale, precum un cal, un bizon, doi rinoceri si unul sau doua capete de urs. Zona cu picturi din interiorul pesterii nu este accesibila publicului. Potrivit arheologilor care au studiat interiorul pesterii, picturile au fost realizate de oameni preistorici, de vanatori – culegatori, cei ce nu practicau nici agricultura, nici cresterea animalelor si se crede ca dateaza dintr-o perioada foarte indepartata, in Paleoliticul Superior Vechi – Gravettian sau Aurignacian, in urma cu aproximativ 35000 de ani. Desenele au fost realizate in carbune.

Pestera este inchisa publicului, si cel mai posibil asa va ramane, nu numai datorita accesului in aceasta, care este deosebit de dificil, dar si pentru a conserva si a pastra in stare aproape intacta importantele descoperiri facute de speologul Tudor Rus.

Chiar daca Pestera Coliboaia este inchisa vizitatorilor, cei ce trec pe aici pot vizita alte trei pesteri, Pestera Magura, Pestera Dracoaia si Pestera Pisolca.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>