Pestera Comarnic – Muntii Aninei

muntii aninei obiective turistice judetul caras severin pesteri

 

Pestera Comarnic

Pestera Comarnic este una dintre cele mai mari si impresionante pesteri din intreaga regiune a Banatului, cat si din intreaga tara, fiind localizata in Muntii Aninei, pe teritoriul judetului Caras Severin. Descoperita initial in anul 1856, aceasta a fost mentionata pentru prima data in anul 1983, in urma finalizarii primului studiu geografic asupra Cheilor Carasului si a fost declarata rezervatie naturala de catre Academia Romana in anul 1947.

Album foto Pestera Comarnic

Harta zonala Pestera Comarnic – Muntii Aninei

Descriere Pestera Comarnic

Prin pozitia sa geografica, pestera se afla in aria Ocolului Silvic Resita, fiind administrata de catre cei de la conducerea Parcului National Semenic Cheile Carasului. Pestera Comarnic este localizata pe raza satului Iabalcea, in Valea Comarnic, iar in ceea ce priveste accesul catre acest loc, turistii interesati pot urma traseul drumului european E70 pana in orasul Caransebes, iar de aici drumul national DN58 pana in Resita. De la Resita, se va merge pe drumul judetean DJ58 B spre Anina pe o distanta de aproximativ 9 km, dupa care, pe partea stanga, la crucea Iabalcei se va urma un drum comunal, nemodernizat pe o distanta de aproximativ 3 km pana in Satul Iabalcea. Dupa ce se traverseaza satul, la prima bifurcatie de pe partea stanga se va urma un alt drum care trece prin Cantonul Padina Seaca si Cantonul Comarnic, aici aflandu-se si Pestera Comarnic.

Pestera Comarnic este deschisa tuturor turistilor si nu este inca amenajata sau electrificata, insa cu toate astea, are capacitatea de a incanta ochii vizitatorilor. Aceasta se desfasoara pe trei nivele, fosil, subfosil si activ, iar dintre acestea doar cel fosil poate fi vizitat de catre public, celelalte fiind disponibile doar pentru speologii din Resita. Accesul in pestera se poate face prin doua parti. In partea nordica se gaseste intrarea Comarnic, foarte mica, dotata cu o poarta metalica, pe unde se face accesul turistilor condusi de ghid, iar in partea sud vestica se gaseste Intrarea Ponicova, foarte mare ca dimensiuni. Spatiul accesibil al pesterii care leaga cele doua intrari constituie o adevarata atractie turistica prin multitudinea formatiunilor care s-au dezvoltat in acest interior. Din intrega galerie a pesterii, cel mai interesant spatiu este reprezentat de Sala Zebrelor, unde peretii din jurul caii de acces prezinta dungi de calcar si straturi de roci mai inchise, iar din tavan atarna stalactite din cele mai variate tipuri. Merita a fi amintite si celelalte sali printre care se numara: Sala Muzeului, Orga Mica, Orga Mare, Sala Virgina, Galeria Cotita sau Sala de Cristal. Exista in interiorul pesterii si mici ochiuri de apa si baraje de travertin de dimensiuni ce depasesc uneori chiar o jumatate de metru. Specialistii considera ca in Pestera Comarnic se afla si un etaj inferior, in care omul nu poate ajunge. Traseul prin pestera are aproape 2 km, iar lungimea totala a pesterii depaseste 6.000 de metri. Dimensiunile galeriei interioare variaza, existand si locuri in care tavanul coboara foarte mult.

Pestera Comarnic este un obiectiv turistic ce merita vizitat, cei sositi aici ramanans cu siguranta impresionati de bifurcatiile si formatiunile stalagmitice prezente in interior. Imrejurimile pesterii reprezinta un motiv in plus pentru cei dornici sa viziteze aceasta zona, intrucat pot descoperi Cheile Carasului sau pot urma traseele turistice marcate din Muntii Aninei, unde se pot intalni obiective turistice precum: Cascada Sodol, Pestera Gaura Turcului, Valea Sodolul Sec, Pestera Buhui sau Lacul Buhui.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>