Pestera Corbasca – Muntii Apuseni

muntii apuseni obiective turistice judetul bihor pesteri

 

Pestera Corbasca

Versantul stang al Vaii Sighistel gazduieste Pestera Corbasca, aflata la distanta de aproximativ 2 km de satul cu Sighistel. Pestera a fost studiata de-a lungul timpului, iar cele dintai investigatii au fost realizate de R. Jeannel, alaturi A. Winkler in jurul anului 1929, urmand apoi ca zona sa fie studiata in amanunt de Institultul de speologie “Emil Racovita” in perioada 1956-1962.

Album foto Pestera Corbasca

Harta zonala Pestera Corbasca – Muntii Apuseni

Descriere Pestera Corbasca

Pestera are un lac permanent chiar daca nu are un curs subteran. Aceasta de intinde pe suprafata de 240 de metri, avand ornamente naturale impresionante.
Accesul in pestera se face printr-o intrare scunda care conduce la galeria de legatura spre o alta sala, care se ramifica in doua galerii.
Pestera Corbasca se lauda cu numeroase concretiuni, in special gururi. Farmecul formatiunii este dat de Lacul de Cristal, lac subteran de dimensiunea 10×12 metri, care poate fi admirat pe tot parcursul anului.
Aspectul pesterii este imbunatatit considerabil prin podeaua acoperita de o pojghita de calcar alb, pusa in evidenta de gururile late si putin adanci.
In partea estica a pesterii se mai pot regasi inca doua lacuri temporare de dimensiuni reduse, in timp ce zona sudica este rezervata galeriei superioare de jonctiune. In partea de inceput a pesterii troneaza impozante stalactite, stalagmite, alaturi de coloane de mondmilch.
Pestera Corbasca, fiind declarata monument natural, poate fi accesata si vizitata doar in prezenta unui ghid.
Muntii Apuseni ofera o varietate larga de monumente ale naturii, precum Ghetarul de la Barsa, Pestera din Valea Rea, Izbucul Tauz sau Pestera Piatra Altarului.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>