Pestera cu Apa de la Bulz

atractii naturale obiective turistice judetul bihor pestera cu apa pesteri

 

Pestera cu Apa de la Bulz

Localizata pe raza Localitatii Bulz din judetul Bihor, pe Valea Iadului, Pestera cu Apa de la Bulz reprezinta una dintre atractiile turistice ale Muntilor Vladeasa.

Album foto cu Pestera cu Apa de la Bulz

Harta zonala Pestera cu Apa de la Bulz

Descriere Pestera cu Apa de la Bulz

Desi pestera era amintita prin diverse scrieri spre sfarsitul secolului al XIX-lea, prima incursiune in interiorul sau, respectiv prima sa schita, au fost realizate abia in anul 1944. Se pare ca pestera intinsa pe o lungime de 548 metri, constituie emergenta unei ape subterane cu un debit considerabil. Aceasta se infatiseaza sub forma unei singure galerii subterane, ascendente, sapata in calcarele de aici.

Numele pesterii este inspirat de lacul subteran care ocupa in intregime intrarea in pestera, apa de aici patrunzand printr-o cascada ce masoara aproximativ doi metri inaltime. De altfel, prima incapere a pesterii, de aproximativ 13 metri, nu poate fi parcursa decat cu ajutorul unei barci. Urmatoarea cascada ce se intalneste in interiorul pesterii masoara o inaltime de aproximativ trei metri, fiind urmata de un sector in care galeria pesterii se largeste treptat, iar apa se aduna, formand-se un lac ce inregistreaza o adancime de aproximativ 2 metri. In capatul lacului se gaseste a treia cascada a acestei pesteri. Apele de aici provin din cunoscutele izvoare subterane din Complexul Carstic Ponoare. La iesirea din pestera se gasea pe vremuri o moara taraneasca, al carei amplasament se mai poate observa si in prezent.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>