Pestera cu Oase – Anina

harta obiective turistice judetul caras severin pesteri

 

Pestera cu Oase

Pestera cu Oase este o imensa grota situata in apropierea Orasului Anina, din judetul Caras Severin, alcatuita dintr-un sistem format din 12 galerii interioare, sapate in relieful carstic din Valea Minisului. Unul dintre cele mai interesante aspecte ale acestei pesteri este reprezentat de faptul ca in interiorul sau au fost descoperite cele mai vechi ramasite umane din Europa.

Album foto Pestera cu Oase

Harta zonala Pestera cu Oase – Anina

Descriere Pestera cu Oase

Fosilele descoperite in pestera de la Anina au fost analizate indeaproape de numerosi specialisti, care au ajuns la concluzia ca acestea provin de la trei persoane diferite, datand de peste 35.000 de ani. Detalii sigure legate de data descoperirii acestei pesteri nu se cunosc, avand in vedere ca s-a dorit ca locatia sa fie protejata de ochii curiosilor, astfel incat cercetatorii sa isi poata desfasura nestingheriti studiile.

Pe langa ramasitele umane, cercetatorii au mai descoperit in interiorul grotei si fosile de hiene, rozatoare sau alte carnivore mai mici. Cele mai semnificative descoperiri raman insa o mandibula, cea mai veche ramasita a unui homo sapiens de pe continentul european, ce dateaza de peste 40.000 de ani, un craniu ce dateaza de in jur de 26.000 de ani si un os temporal care se pare ca apartinea unei femei.

Aceasta pestera a starnit atat interesul cercetatorilor de la Institutul de Speologie Emil Racovita din Cluj, cat si a cercetatorilor din alte institutii importante din Australia, Bristol sau Oxford.

Pestera cu Oase din Muntii Aninei se numara de asemenea printre cele mai bine protejate astfel de atractii naturale, acest fapt datorandu-se in special masurilor de protectie si faptului ca accesul in interiorul grotei se realizeaza destul de greu, fiind necesar un echipament special pentru explorarea sa.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. octavian
  2017-04-08
  19:38:03

  Informatie cu locatia falsa poza afisata falsa . desigur pestera exista prin zona dar nu este pentru turism nici macar pentru speologi decat pentru cercetatori pregatiti special pentru scufundari cu toate dotarile .

   
 2. Mihai
  2012-04-19
  01:54:05

  Câteodata ești captiv în spiritul curiozităților, dar singura șansă este să descoperi singur, fii curios, de aceea se vizitează această peșteră. Mulți oameni sunt curioși, iar vor să afle adevărul doar vizitând !

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>