Pestera Cuciulat – Salaj

atractii naturale pesteri

 

Pestera Cuciulat

Pestera Cuciulat se gaseste in localitatea ce ii poarta numele, pe teritoriul comunei Letca. Satul Cuciulat se afla pe malul drept al raului Somes, chiar sub Culmea Prisnel, din judetul Salaj. Pestera s-a facut remarcata prin descoperirile ce au aratat primele picturi rupestre paleolitice din Romania. Cea mai cunoscuta este cea care poarta denumirea de “Calul de la Cuciulat”. Cercetatorii au stabilit ca picturile rupestre descoperite aici sunt primele manifestari de acest gen din sud-estul Europei.

Harta zonala Pestera Cuciulat – Salaj

Descriere Pestera Cuciulat

Pestera Cuciulat s-a facut recunoscuta de localnici dinainte de primul razboi mondial, cand a inceput exploatarea calcarului, prin exploziile de pe frontul pesterii. Exploatarea calcarului a distrus cateva sute de metri de galerii din prima parte a pesterii, intrarea fiind mereu obturata din cauza exploziilor repetate din cariera. In aceste conditii, pestera a fost practic redescoperita in anul 1978, de o echipa de speologi amatori din cadrul Clubului “Emil Racovita”, de pe langa Casa de Cultura a Studentilor “Grigore Preoteasa” din Bucuresti.

Pestera de la Cuciulat este un monument unic in Europa, fiind singura pestera de pe teritoriul Romaniei ce gazduieste pictura specifica neoliticului. In pestera de la Cuciulat s-a descoperit in anul 1978 silueta unui cal, ce avea culoarea rosie-caramizie, pictata pe cornisa plafonului unei sali. Prima cercetare amanuntita a picturilor rupestre a fost realizata in anul 1979. Calul nu este singurul desen din pestera, pe peretii galeriei fiind si alte siluete pictate, avand conturul mai mult sau mai putin precis.

Pictura este deosebita. Gatul este puternic arcuit, iar picioarele, mai ales cele posterioare, atat cat sunt conturate, lasa impresia ca abia s-au oprit din alergare. Silueta calului prezinta si cateva pete de culoare, una din ele ilustrand si o felina, ce a fost realizata pe plafonul pesterii.

Cu putin efort de imaginatie se observa pozitia celor doua animale si faptul ca se afla la distanta unul fata de altul. Din acest punct de vedere, ele sunt reprezentate ca si cum ar fi in atac sau fuga. Aproape de felina se observa o pata de culoare de dimensiuni impresionante, caramizie, care parca reprezinta o fiinta umana. Conturul este foarte estompat, astfel nu este considerata autentica. Are inaltimea de 51 cm si latimea de 26 cm.

Intr-una din ultimele campanii de cercetare a picturilor de la Cuciulat, s-a descoperit o reprezentare ce aduce cu o pasare ce are dimensiunile de 21/14 cm. Aceasta aparitie este stranie, avand in vedere ca pasarile nu sunt deseori prezente in spatiile de acest gen. Oricum, reprezentarea este in concordanta cu calul si a felina.

Pe langa aceste reprezentari se mai gasesc aici si alte pete de culoare care nu mai pot fi recunoscute ca si forme cu sensurile initiale. Accesul in Pestera Cuciulat s-a fost blocat cu un grilaj in jurul anilor 1983-1984, din cauza prabusirii frontului fostei cariere de calcar.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>