Pestera Galaseni – Bihor

muntii piatra craiului pesteri

 

Pestera Galaseni

Pestera Galaseni este situata pe Platoul Galaseni, pe versantul de nord al Muntilor Piatra Craiului, deschizandu-se la altitudinea de 380 metri, in extremitatea dinspre aval a Vaii Deblei. Intrarea se afla in apropiere de Biserica din satul Galaseni.

Album foto Pestera Galaseni

Harta zonala Pestera  Galaseni – Bihor

Descriere Pestera  Galaseni

Pestera Galaseni este activa si se intinde pe suprafata de 2357 metri. A fost formata din doua sisteme de coridoare: un sistem activ, care dupa ce ajunge la cursul de apa il duce mai departe spre grupul de izvoare din Josani, si un alt sistem fosil, ce s-a dezvoltat pe orizontala, la un nivel superior. Intrarea in pestera se afla la baza unui bloc de calcar de mari dimensiuni, la inaltimea de 380 metri. Se poate intra de-a lungul paraului care dispare treptat prin coridorul ingust si inalt de 2,5 metri, care conduce pana la saritoarea inalta de 5 metri, unde s-a format o cascada.

Coridorul activ se gaseste pe linia salii si formeaza dupa aproximativ 6 metri o sala laterala ce se desfasoara pe lungimea de 15 metri in partea stanga, urmand apoi inca 22 metri pana cand apa dispare si isi face din nou aparitia in Galeria cu Apa. Unul din sectoarele cele mai bogat concretionate ale pesterii de la Galaseni, il reprezinta Sala Capritei de Argint. In Galeria Morcovilor, lunga de 389m, predomina stalactitele. Coridorul superior, fosil, se deschide la o diferenta de nivel de circa 5m deasupra apei din sala cu cascada amintita; doua praguri permit un acces relativ usor spre aceasta portiune. Deasupra pragului al doilea exista portiune scunda, in urcare ce conduce la doua sali succesive.

 O a treia galerie laterala stanga, scunda (0,6 mh) si ascendenta la inceput, da acces, peste un mic planseu, intr-o sala mai mare, inalta, bogat concretionata pe tavan la inceputul ei. Sala se mareste considerabil, devine ascendenta, avand tavanul la o inaltime de 8m (Sala Liliecilor). Exista un sector foarte stramt care duce spre o zona mai largita, ce se deschide in dreapta cu o galerie laterala puternic ascendenta avand aspectul unui horn. Coridorul pastreaza o latime constanta de 4—5 metri, urmand ca dupa 50 de metri sa se poata observa saritoarea inalta de 6 metri. Sub aceasta, coridorul creste in dimensiuni, iar pe o panta descendenta de 15 metri se poate accesa un alt coridor activ, care este crestat de Paraul Subteran II.

Galeria activa a paraului 11 se poate parcurge foarte dificil, avand o latime de 0,5m, care se mentine aproape constanta atat in amonte (45 m), cat si in aval (80 m). Cercetarile au demonstrat ca apa Vaii Deblei, care se pierde in Pestera de la Galaseni, iese la zi prin mai multe izvoare. Biospeologic, pestera este destul de bogata in fauna. Desi pestera nu este ocrotita deocamdata prin lege, se impun unele masuri de protectie. Parcurgerea integrala a pesterii pune o serie de probleme tehnice. Fundatia Ecotop, in a carei custodie se afla pestera, va da curs, unui proiect ce prevede desfasurarea unor activitati pentru imbunatatirea planului de management si a regulamentului de vizitare si protectie. Pestera Galaseni este inchisa, accesul putand fi facut doar cu acordul custodelui, ECOTOP Oradea. Grupul optim pentru vizitare este de 5 persoane si un ghid pentru a nu aduce prejudicii ecosistemului subteran. Pot fi observate aici numeroase lacuri subterane, alaturi de o cascada, dar si o serie de forme de coroziune si eroziune, forme ce vor fi prezentate de ghid.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>