Pestera Focul Viu – Muntii Apuseni

ghetar obiective turistice judetul bihor pesteri

 

Pestera Focul Viu

Pestera Focul Viu se numara printre cele mai importante atractii ale Parcului Natural Apuseni, fiind localizata mai exact in Muntii Bihorului. Desi nu este o pestera de dimensiuni impresionante, renumele acestei atractii naturale se datoreaza in special faptului ca aici se gaseste al treilea ghetar ca dimensiune din intreaga tara, dupa Ghetarul Scarisoara si Ghetarul Bortig, ambele situate la randul lor in zona Muntilor Apuseni.

Album foto Pestera Focul Viu

Harta zonala Pestera Focul Viu – Bihor

Descriere Pestera Focul Viu

Pestera Ghetarul Focul Viu, cunoscuta in trecut si sub numele de Pestera Eschimosilor, se gaseste la altitudine de aproximativ 1165 metri, intr-o zona cunoscuta sub numele de Valea Galbena. Numele acestei grote este unul foarte sugestiv, inspirat din imaginea imensului ghetar, in care se reflecta razele soarelui, ce patrund printr-un gol din tavan, lasand impresia unui imens foc viu.

De existenta Pesterii Ghetarul Focul Viu se leaga mai multe istorioare vechi, nascocite de locuitorii acestor zone. Una dintre cele mai cunoscute legende sustine ca aceasta pestera era pazita cu mii de ani in urma de mai multi uriasi, ascunsi aici de catre regele dac Decebal, cu scopul de a proteja o presupusa comoara existenta aici. Ghetarul din pestera a fost insa pentru prima data mentionat intr-un document oficial la inceputul secolului XX, dupa anii 1940 fiind cercetat de diversi oameni de stiinta de la Institutul de Speologie din Cluj.

Pestera Focul Viu este divizata in doua incaperi, numite Sala Mare si Sala Mica, fiecare cu anumite caracteristici proprii, ce atrag ca un magnet vizitatorii pasionati de acest tip de obiective turistice. In prima incapere a grotei pot fi admirate diverse tipuri de stalagmite, in timp ce in cea de-a doua incapere, de dimensiuni mai mari (aproximativ 45 metri inaltime, si o lungime totala de peste 160 metri), decorul este mult mai spectaculos, intrucat aici s-a format faimosul ghetar al pesterii. Conform datelor existente, se pare ca acest ghetar masoara in jur de 25.000 metri cubi, iar aparitia sa este explicata prin doua cauze: aerul rece s-a acumulat foarte usor aici datorita faptului ca tavanul Salii Mari este spart, iar mentinerea acestui aer aici pe toata perioada anului, chiar si in sezonul cald este explicata prin lipsa ventilarii in interiorul acestei grote.

Pestera poate fi vizitata numai pana intr-un anumit punct marcat printr-o balustrada de lemn, insa chiar si asa, sunt vizibile de aici toate minunatiile acestui obiectiv turistic natural. Pe langa aceasta adevarata frumusete a naturii, se afla in apropiere si alte atractii turistice cunoscute ale zonei, precum: Cetatile Ponorului, Poiana Ponor sau Platoul Carstic Lumea Pierduta, toate aflate in zona de protectie a Parcului Natural Apuseni.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>